UN MUZEU DIN BALTI A INAUGURAT O EXPOZITIE DINTR-UN PROIECT TRANSFRONTALIER FINANTAT DE UE
Muzeul de istorie şi etnografie din Bălţi găzduieşte în perioada 23 martie – 15 aprilie o expoziţie cu genericul “Interferenţe etnografice”. Aceasta este organizată în cadrul proiectului transfrontalier România-Ucraina-R. Moldova “Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”.
Muzeul din Bălţi participă la proiect în parteneriat cu Muzeul Bucovinei din Suceava (România) şi Muzeul regional de arhitectură populară şi trai din Cernăuţi (Ucraina). “Colecţiile acestor trei muzee sînt diferite, dar totodată au multe detalii comune, de care vizitatorii se pot convinge studiind exponatele prezentate”, a menţionat directorul instituţiei bălţene, Ludmila Dobrojanu.
La rîndul său, Constantin-Emil Ursu, directorul muzeului de la Suceava, care a iniţiat proiectul, a specificat că scopul principal al programului constă în schimbul de experienţă şi tehnologii. “Una din componentele proiectului este “People to people” (De la om la om), care pune în valoare păstrarea patrimoniului cultural al celor trei ţări”, a subliniat Ursu, citat de portalul esp.md.
Expoziţia de la Bălţi prezintă mai multe obiecte caracteristice regiunii – mobilă, artizanat, costume naţionale ş.a. Un vernisaj similar a avut loc în februarie la Suceava, iar în aprilie se va deschide la Cernăuţi.
Expoziţiile, organizate de cele trei muzee partenere, sînt realizate în cadrul proiectului transfrontalier ”Să ne păstram trecutul pentru a ne crea viitorul”. Acesta este finanţat prin Programul Operaţional Comun România–Ucraina–R. Moldova de către Uniunea Europeană şi cofinanţat de către statele participante în program, avînd un buget de circa 209 mii de euro.