UN MORCOV PE ZI SCADE RISCUL DE INFARCT CU 60%

Morcovul este o sursă ideală de vitamina A şi fibre alimentare, conţinînd, totodată, vitamina C, K şi B6, potasiu, tiamină, niacină şi acid folic. Morcovii raşi, cruzi, nu îngraşă, şi se potrivesc cu orice legume, în salate. De-a lungul timpului, studiile au scos la iveală numeroasele beneficii ale morcovului asupra sănătăţii. Printre acestea, prevenirea infarctului miocardic.

Morcovii ne apără de infarct

Un studiu făcut în Massachusetts, Statele Unite, pe un eşantion de 1300 de persoane, a demonstrat că oamenii care consumă zilnic morcov crud (1-2 morcovi pe zi), ca atare sau sub formă de suc, prezintă un risc de infarct cu 60% mai mic. Un studiu făcut de un institut al Departamentului Guvernamental pentru Agricultură al Statelor Unite a arătat că doar 2 morcovi cruzi consumaţi zilnic ajută la scăderea valorilor colesterolului negativ (LDL) cu 10-20%. De asemenea, morcovul conţine cantităţi semnificative de potasiu şi magneziu, două minerale uşor asimilabile, care ajută la reglarea tensiunii arteriale, dar şi a ritmului cardiac. Cu alte cuvinte, consumul sistematic al morcovului atacă principalele cauze ale apariţiei infarctului. În sezonul rece, cînd vegetalele proaspete şi de calitate lipsesc din alimentaţie, consumul de morcov proaspăt, sub formă de suc sau salate, este obligatoriu pentru persoanele cu risc de infarct. Morcovii atacă principalele cauze ale apariţiei infarctului.

Salată de morcovi

În salata cu morcov crud există un procent foarte mare de fibre alimentare, foarte importante pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal, pentru ţinerea sub control a greutăţii, pentru prevenirea cancerului tubului digestiv, pentru scăderea glicemiei şi a nivelului colesterolului. Morcovul bine spălat (se poate lăsa cu coajă) se dă prin răzătoare. De obicei, se mai adaugă şi rădăcină de pătrunjel, de ţelină, varză sau sfeclă rasă, precum şi mărar sau pătrunjel verde. Se toarnă ulei presat la rece, puţin suc de lămîie şi sare după gust.

Suc de morcovi

De regulă, un adult poate consuma, zilnic, 150-300 ml de suc de morcov. Morcovii (1-2 morcovi) foarte bine spălaţi şi curăţaţi (tăiaţi în felii subţiri), se introduc, împreună cu puţină apă, în vasul blender-ului. Se mărunţesc timp de 1-2 minute, formînd o pastă, a cărei consistență depinde de cantitatea de apă adăugată. La final se adaugă şi suc de lămîie, pentru a conserva mai bine proprietăţile morcovului şi pentru a-i face gustul mai agreabil.

Precauţii

Consumul excesiv de morcovi poate produce aşa-numită carotodermie – o colorare în portocaliu a pielii, datorită excesului de betacaroten în organism. De asemenea, poate produce tulburări gastro-intestinale, stări de inapetenţă.

Sursa: topremediinaturiste.ro