Un mare balamuc iscat în Croația de mișcarea ”Fiţi virili”

În fiecare lună, sute de bărbaţi îngenunchează în piaţa publică în Croaţia. Ei se roagă împotriva avortului, pentru autoritatea masculină şi pentru ca femeile să se îmbrace cu modestie, LA LIBRE BELGIQUE, potrivit RADOR.

Această mişcare de bărbaţi ultra-catolici, numită „Fiţi virili”, devine tot mai puternică în ţara balcanică în care Biserica Catolică şi valorile tradiţionale sunt bine ancorate.

Dar ideile acestor „îngenunchiaţi”, cum îi botează cei care îi dispreţuiesc, depăşesc linia roşie în opinia multor apărători ai drepturilor: ei predică abstinenţa sexuală înainte de căsătorie, interzicerea absolută a avortului şi cer ca femeile să se îmbrace cu modestie.

Din Octombrie, organizatorii mişcării, care vorbesc despre o pretinsă „criză a masculinităţii”, le cer bărbaţilor catolici să se roage în fiecare prima Sîmbătă din lună.

Sîmbătă 1 Aprilie, la Zagreb, s-au adunat circa o sută de bărbaţi, cu mătănii, efigii ale Fecioarei Maria şi drapele croate.

„Femeile trebuie să se asigure că nu-i incită pe bărbaţi la păcat prin comportamentul lor şi vestimentaţia lor”, a declarat, în Ianuarie, la televiziunea locală, Bozidar Nagy, preot care susţine proiectul ”Fiţi virili”. El citează un teolog croat din secolul al XX-lea care estima că „faptul că în islam femeile sunt acoperite este totuşi un lucru bun”.

Mişcarea a refuzat să răspundă întrebărilor AFP, subliniind că îngenunchiaţii se consacră „exclusiv rugăciunii”.

Acest grup este în linie cu numeroase curente conservatoare masculine care au apărut în ultimii ani în lume pentru a denunţa drepturile LGBT+, feminismul şi „wokismul”, termen utilizat de dreapta pentru a denunţa o presupusă complezenţă a stîngii faţă de revendicările minorităţilor.

A călca drepturile în picioare

Mişcări similare au apărut în Europa de Est, inclusiv în Polonia şi Serbia, pentru a cere revenirea la valorile tradiţionale şi a denunţa valorile progresiste, cerînd în acelaşi timp interzicerea întreruperii voluntare de sarcină.

În ciuda rugăciunilor sale colective, gruparea nu pare deloc populară în Croaţia: potrivit unui sondaj recent, 75% dintre croaţi nu o susţin, faţă de 15% care îi sunt favorabili.

„Fiţi virili” au provocat contramanifestaţii ale opozanţilor care denunţă o voinţă de a călca în picioare drepturile femeilor. ”Nu există toleranţă pentru intoleranţi”, a declarat, pentru AFP, Katarina Peovic, deputată a Frontului muncitorilor de extrema dreaptă, la una din aceste adunări. Potrivit ei, acești bărbaţi „vor să se întoarcă la patriarhatul secolului al XIX-lea”.

Alţii iau apărarea „îngenunchiaţilor”

Marica, 66 de ani, care refuză să-şi spună numele de familie, consideră că „a te ruga nu poate fi rău”, acuzîndu-i pe opozanţi că sunt „feminişti cu atitudini bizare”.

Doi trecători de circa 60 de ani estimează că rugăciunile colective nu sunt decît o reacţie la „comportamentul agresiv al persoanelor LGBT”.

Grupările ultraconservatoare au o mică influenţă într-o ţară în care 80% din cele 3,8 milioane de locuitori sunt catolici. Fac mai ales campanie împotriva avortului şi căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

În 2013, au reuşit să lanseze un referendum care s-a soldat cu refuzul de a permite căsătoria între homosexuali.

Acum şase ani, grupări religioase au eşuat să impună interzicerea avortului. Procedura este foarte complicată, mulţi medici refuzînd să practice întreruperea voluntară de sarcină din motive etice. Unele femei avortează în străinătate.

Ivica Mastruko, sociolog al religiilor, consideră că aceste adunări „sunt un fel de performanţă mai curînd decît manifestarea unei credinţe reale”.

În opinia lui, nu e dovedit că „îngenunchiaţii” au sprijinul Bisericii catolice sau capacitatea de a influenţa în mare măsură mentalităţile.

„Aceste temeri nu sunt justificate fiind vorba de societatea croată”, spune el. ”Nu cred nici că vor avea un impact asupra autorităţilor, adică asupra legislaţiei”.

Organizatorii înlătură orice critică şi spun că vor să protejeze valorile masculinităţii.

Unii se tem că gruparea se va folosi de sentimentul anti-LGBT+ şi anti-IVG/anti-întrerupere voluntară de sarcină/ pentru a face să se răspîndească ideile sale represive.

„A normaliza asemenea discursuri în spaţiul public poate duce la abolirea drepturilor omului”, se teme Zvonimir Dobrovic, de la ONG-ul Domino. ”Nu numai cele ale femeilor, dar şi cele ale comunităţii LGBT, ca în Europa de Est”.