Un judecător din SUA a decis că interzicerea vînzării pistoalelor tinerilor sub 21 de ani încalcă dreptul constituţional la arme de foc în SUA

Un judecător federal din statul american Virginia a decis că legislaţia federală care blochează vînzarea pistoalelor tinerilor sub 21 de ani încalcă dreptul constituţional al americanilor de a deţine arme de foc, a relatat, Vineri, Reuters, potrivit agerpres.

Decizia judecătorului Robert Payne – numit de fostul Preşedinte George H. R. Bush – nu este încă finală şi este de aşteptat să fie contestată de Departamentul Justiţiei. Ea nu va afecta în orice caz cele 19 state ale SUA care au propriile legi ce interzic vînzarea de arme de foc de mici dimensiuni celor sub 21 de ani.

Elliott Harding, avocatul reclamanţilor din acest caz, patru tineri cu vîrsta între 18 şi 20 de ani, care doreau să-şi cumpere astfel de arme, s-a declarat mulţumit de decizia magistratului.

Legea invalidată de Robert Payne a fost adoptată de Congresul SUA în 1968, pentru a interzice vînzarea de arme de mînă tinerilor între 18 şi 21, de ani pe motiv că aceştia comit mai multe crime decît cei cu vîrste mai mari. De atunci, tinerii americani îşi pot procura totuşi revolvere şi pistoale în tîrguri sau prin intermediul părinţilor, dar nu şi în magazinele autorizate la nivel federal, de unde îşi pot cumpăra, în schimb, orice fel de puşcă, menţionează AFP.

Dreptul de a deţine arme, apărat de numeroşi americani şi promis de „părinţii fondatori” ai SUA în secolul 18, reprezintă o problemă controversată într-o ţară cu un nivel ridicat de violenţă armată, inclusiv numeroase atacuri în masă cu arme de foc.

Doar în acest an s-au înregistrat, pînă acum, cel puţin 210 astfel de tragedii, cele mai multe din ultimii şapte ani, potrivit organizaţiei nonprofit Gun Violence Archive, care defineşte un atac armat în masă ca fiind unul soldat cu rănirea sau moartea a cel puţin patru oameni, în afara atacatorului.