Un japonez este platit regeste ca sa nu faca nimic

Japonezul Shoji Morimoto, de 37 de ani, şi-a făcut o carieră de succes din a nu face nimic. El are 270.000 de fani pe Twitter şi este plătit de oameni ca să stea cu ei şi să nu facă nimic. Morimoto e invitat la cină, bea, mănîncă, doarme şi se uită la televizor alături de diferiţi necunoscuţi. Shoji Morimoto locuieşte în Tokio. În 2018, Shoji s-a hotărît că nu îi place deloc să muncească, a recunoscut public că e un leneş absolut şi că nu se pricepe la nimic. După ce a făcut această dezvăluire pe o reţea socială, Shoji Morimoto a devenit practic o vedetă naţională. Oamenii au început să îl închirieze cu ora pentru a afla de la el tainele lenei.

În doar cîteva luni, Shoji a devenit personaj de desene Manga, a început să dea interviuri la diferite posturi de televiziune şi să scrie cărţi care se vînd pe Amazon. Niponul îşi cîştigă existenţa ascultînd ce îi povestesc clienţii lui, stînd cuminte pe scaun sau pe tatami şi nefăcînd nimic. El a fost singurul invitat la diferite aniversări, nunţi, înmormîntări şi chiar petreceri de divorţ şi e plătit la oră cu sume cuprinse între 50 şi 100 de dolari.

Shoji e contactat de clienţi pe pagina lui de socializare şi recunoaşte că este ”rezervat” pînă în luna Aprilie. Pandemia i-a afectat un pic programul şi l-a obligat să rămînă fidel exclusiv clienţilor din Tokio, după ce autorităţile au interzis deplasarea în afara localităţii. Cînd întîlnirile din restaurante sau cluburi de noapte au fost interzise, Shoji a început să îşi dea întîlnire în parcuri şi pe malurile lacurilor.

”Am realizat, la 35 de ani, că am absolvit o şcoală doar pentru că toţi cei din jurul meu au făcut acest lucru. M-am lăsat dus de val şi am trăit aşa cum voiau alţii, nu cum voiam eu. Au fost rare momentele cînd am făcut ce am vrut cu viaţa mea. În august 2018, am citit o carte de Nietzsche şi asta mi-a schimbat complet viaţa”, a explicat tînărul, care îşi începe programul la 8.30 şi îl termină la 22.00.