Un iranian condamnat pentru trafic de fiinţe umane a fost executat

Iranul a executat, Sîmbătă, un bărbat condamnat pentru conducerea unei reţele de trafic de fiinţe umane şi prostituţie, la o zi după execuţia a trei bărbaţi avînd legătură cu manifestaţiile declanşate de moartea lui Mahsa Amini, a anunţat autoritatea judiciară, citată de France Presse, potrivit agerpres.

„După confirmarea condamnării lui Shahruz Sokhanvari, alias Alex, de către Curtea Supremă, el a fost spînzurat în această dimineaţă”, a informat site-ul de ştiri Mizan Online.

Sokhanvari a fost găsit vinovat de „corupţie pe pămînt” pentru „înfiinţarea şi gestionarea unei vaste reţele internaţionale de prostituţie, atragînd fete iraniene şi străine”, a adăugat Mizan.

Condamnatul a părăsit Iranul în 1983, pentru a trăi în ţări precum India, Malaezia, Emiratele Arabe Unite, Ucraina şi Statele Unite, înainte de a fi arestat de agenţi iranieni în străinătate şi apoi adus înapoi în Iran în 2020, potrivit aceleiaşi surse. Nici un detaliu nu a fost furnizat despre procesul ce a condus la arestarea sa.

Execuţia lui Sokhanvari a avut loc la o zi după spînzurarea a trei bărbaţi condamnaţi pentru „moharebeh” (război împotriva lui Dumnezeu) pentru implicarea lor în moartea, la 16 Noiembrie, în oraşul Isfahan (centru), a trei membri ai forţelor de ordine în timpul demonstraţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini.

Execuţiile de Vineri au fost denunţate în Occident şi criticate de grupuri pentru drepturile omului cu sediul în afara Iranului.

Iranul a executat peste 220 de persoane de la începutul anului, potrivit ONG-ului Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia.

Ţara execută mai multe persoane în fiecare an decît oricare alta cu excepţia Chinei, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului, inclusiv Amnesty International.

Cel puţin 582 de persoane au fost executate în Iran anul trecut, potrivit Iran Human Rights şi unui alt ONG, Together Against the Death Penalty (Ensemble contre la peine de mort – ECPM), cu sediul la Paris.