UN INCENDIU A DISTRUS PESTE 1200 DE HECTARE IN CATALONIA

Un incendiu nestins de duminică a ars peste 1.200 de hectare de pădure şi teren agricol în Catalonia, în nord-estul Spaniei, a anunţat guvernul regional.

Focul a izbucnit duminică în oraşul Odena, la aproximativ 67 km vest de Barcelona ca urmare a unei manipulări accidentale a unei combine de către un localnic care s-a dus el însuşi la poliţie pentru a se autodenunţa.

Autorităţile au evacuat duminică două ansambluri rezidenţiale, un refugiu pentru animale sălbatice şi mai multe restaurante. Circa 800 de persoane au fost evacuate şi 124 au petrecut noaptea de duminică spre luni în unele complexe sportive, potrivit pompierilor din Catalonia. Focarul nu a fost încă stins, deşi luni condiţiile meteo au fost mai favorabile decît în ziua precedentă, cu un vînt mai lejer şi umiditate ridicată.

În Galicia, un alt incendiu a fost stabilizat duminică seară în oraşul Navia de Suarna (din provincia Lugo), după ce a afectat cel puţin 431 de hectare de vegetaţie clasificată în programul "Red Natura 2000" al Uniunii Europene pentru bogăţia biodiversităţii sale.

Serviciile de combatere a incendiilor din cadrul Ministerului Agriculturii au fost nevoite să intervină duminică în unsprezece locaţii din cinci regiuni (Andaluzia, Asturias, Castilia şi Leon, Catalonia, Galicia) situate mai ales în partea de nord-vest a Spaniei.

Între 1 ianuarie şi 19 iulie, incendiile au afectat în grade diferite aproape 39.000 de hectare din Spania. Şase incendii s-au produs pe suprafeţe de peste 500 de hectare fiecare, potrivit datelor preliminare ale Ministerului. Pentru comparaţie, în 2012, considerat un an negru al incendiilor, în Spania s-au produs, pînă la mijlocul lunii iulie, 19 incendii majore.

Sursa: Agerpres