Un fost gardian intr-un lagar nazist, in virsta de 100 de ani, acuzat ca a luat parte la 3.518 crime, este judecat in Germania

Procesul unui fost gardian SS în vîrstă de 100 de ani a început Joi în orașul german Brandenburg an der Havel. El este acuzat că a luat parte la 3.518 crime în perioada în care a fost gardian la lagărul de concentrare nazist din Sachsenhausen, potrivit Procuraturii din Neuruppin.

Acuzatul ar fi lucrat la fostul lagăr de concentrare din Sachsenhausen în perioada 1942-1945, timp în care zeci de mii de prizonieri au murit din cauza torturilor, foamei, bolilor, experimentelor medicale și a exploatării prin muncă, potrivit CNN.

Peste 200.000 de persoane au fost închise în acest lagăr de concentrare, situat la periferia Berlinului, între 1936 și 1945.

„Este acuzat că a încurajat și a ajutat la comiterea crimelor crude din lagărul de concentrare”, potrivit rechizitoriului.

Acuzațiile „includ împușcarea prizonierilor de război sovietici în 1942, asistarea și incitarea la uciderea prizonierilor cu gaze toxice, dar și prin împușcare și uciderea prizonierilor prin crearea unor condiții ostile în fostul lagăr de concentrare de la Sachsenhausen.”

Procurorii nu au dezvăluit identitatea acuzatului, în conformitate cu legile germane privind protecția datelor personale.

În ciuda vîrstei înaintate a acuzatului, autoritățile au decis că acesta poate fi judecat în cadrul unui proces. Însă ședințele de judecată vor dura între două și două ore și jumătate pe zi. Curtea a programat în total 22 de ședințe de judecată.

Germania duce o luptă contratimp pentru a-i aduce în fața Justiției pe ultimii naziști acuzați de crime rămași în viață, care au vîrste înaintate.