Un deputat italian a venit cu pistolul la petrecerea de Revelion şi se află în mijlocul unui scandal, după ce o persoană a fost rănită

Un deputat din partidul de extremă dreapta Fratelli d'Italia al premierului Giorgia Meloni era, Marţi, în centrul unei controverse, după ce a adus o armă de foc la o petrecere de Revelion la care un invitat a fost rănit, relatează AFP, în preluare News.ro.

Emanuele Pozzolo, în vîrstă de 38 de ani, a recunoscut că a adus arma, un mini-pistol de calibru 22, la o petrecere organizată în incinta unei asociaţii culturale din Rosazza, un cătun de aproximativ 100 de locuitori situat la 70 km de Torino (Nord-Vest).

"Confirm că focul de armă a fost tras accidental dintr-un pistol care îmi aparţine legal, dar nu eu am tras", a declarat el într-un comunicat citat de cotidianul de stînga La Repubblica.

Victima, în vîrstă de 31 de ani, care a suferit o rană minoră la picior, era unul dintre cei aproximativ treizeci de invitaţi.

Detaliile incidentului, care a avut loc după miezul nopţii şi care face obiectul unei anchete, sunt neclare.

Iniţial, Emanuele Pozzolo le-ar fi spus anchetatorilor care au sosit la faţa locului că "scosese arma pentru a o arăta cînd s-a tras un foc de armă", potrivit La Repubblica. Deşi victima a fost spitalizată pentru mai puţin de o zi, partidele de opoziţie s-au grăbit să condamne comportamentul iresponsabil al deputatului, al cărui partid a propus, în Decembrie, scăderea la 16 ani a vîrstei minime pentru obţinerea permisului de port-armă de vînătoare.

În Italia, deţinerea de arme este strict reglementată de un permis de port-armă. Licenţele de vînătoare şi de tir sportiv limitează portul armelor la poligonul de tragere şi la terenul de vînătoare şi doar permisul eliberat pentru apărare personală permite portul acestora oriunde.

"Nu ne-am fi putut imagina că pasiunea partidului Giorgiei Meloni pentru arme este de aşa natură încît deputaţii le aduc încărcate la petrecerile de Revelion", a declarat liderul Partidului Democrat (PD, stînga), Elly Schlein, cerîndu-i premierului să ia "măsuri împotriva lui Pozzolo".

Fostul premier centrist Matteo Renzi şi-a exprimat o indignare similară: "De ce să aduci arme la o petrecere de Anul Nou la care participă deputaţi şi membri ai Guvernului? Clasa conducătoare a lui Meloni nu are o astfel de stofă: sunt nepotriviţi, incapabili, neprezentabili. Şi periculoşi", a scris el pe X.

Emanuele Pozzolo, care s-a opus vaccinurilor şi paşapoartelor sanitare în timpul pandemiei de Covid, a mai fost acuzat în trecut că a făcut comentarii sexiste şi discriminatorii. Nici Giorgia Meloni şi nici Fratelli d'Italia nu au reacţionat oficial pînă în acest moment.