Un candidat italian la postul de deputat a fost suspendat pentru ca l-a omagiat pe Hitler

Un candidat la un post de deputat al Fratelli d’Italia (FdI), partid pro-fascist favorit la alegerile de la 25 Septembrie din Italia, a fost suspendat după ce l-a elogiat pe Adolf Hitler pe reţelele de socializare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cu cîteva zile înaintea scrutinului, FdI a decis să pună capăt polemicii suspendîndu-l pe respectivul candidat, în contextul în care preşedinta formaţiunii politice, Giorgia Meloni, care ar putea deveni premier, s-a angajat să ofere o imagine respectabilă partidului său şi să facă uitate rădăcinile sale în Italia lui Mussolini.

Calogero Pisano, responsabil al partidului în provincia Agrigento din Sicilia şi membru al conducerii naţionale, a fost suspendat „cu efect imediat” din funcţiile interne, se arată într-un comunicat de presă.

El „nu mai reprezintă FdI la nici un nivel şi îi este interzis să folosească logo-ul”, se mai menţionează în comunicat, unde se adaugă şi faptul că Pisano a fost convocat în faţa instanţelor conducătoare pentru eventuale sancţiuni suplimentare.

Într-o postare pe Facebook din 2014, comentînd un slogan lansat în timpul unei reuniuni publice a FdI, „Italia mai presus de orice”, imprimat pe o fotografie cu Giorgia Meloni, Pisano a scris: „Asta îmi aminteşte de un mare om de stat din urmă cu 70 de ani”, precizînd că nu se referă la Benito Mussolini, ci la un „german”.

Ataşamentul său faţă de fascismul istoric a fost atestat şi de alte postări.

Vicepreşedintele Partidului Democrat (centru-stînga), Peppe Provenzano, a fost primul care a reacţionat la acest caz dezvăluit de cotidianul La Repubblica.

„Rădăcinile adînci nu îngheaţă niciodată”, a scris el pe contul de Twitter, denunţînd în special utilizarea ca emblemă a FdI a flăcării tricolore, preluată de la Mişcarea Socială Italiană (MSI) fondată după război de fideli ai lui Mussolini.

Ruth Dureghello, preşedinte al comunităţii evreieşti din Roma, a spus că este „inacceptabil ca cineva care îl elogiază pe Hitler să intre în viitorul Parlament”.

Giorgia Meloni, care în tinereţea sa de militantă în anii 1990 declara că Mussolini a fost un „politician bun”, dă asigurări astăzi că „nostalgicii după fascism nu îşi au locul” în mişcarea sa.