Un bombardament a blocat o linie care alimentează cu energie electrică centrala nucleară de la Zaporojie

Una dintre cele două linii electrice care alimentează centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie a fost întreruptă în urma unui bombardament, a anunţat, Vineri, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, care a denunţat un atac rusesc de amploare împotriva infrastructurii ucrainene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Inamicul conduce în prezent cel mai mare atac asupra industriei energetice ucrainene din ultima vreme", a scris Haluşcenko pe Facebook. "Din cauza bombardamentelor, una dintre liniile de alimentare cu energie electrică către centrala nucleară de la Zaporojie a fost întreruptă", a adăugat el.

Operatorul ucrainean Energoatom a confirmat că, în urma acestei întreruperi, centrala a fost conectată la reţeaua electrică a Ucrainei doar printr-o singura linie, reparată recent de tehnicieni ucraineni după ce a fost şi ea nefuncţională o perioada lungă de timp din cauza unui alt bombardament.

"Aceasta situaţie este extrem de periculoasă şi ameninţă să declanşeze o situaţie de urgenţă, deoarece în cazul deconectării acestei ultime linii de comunicaţie cu reţeaua electrică naţională, centrala nucleară de la Zaporojie va fi în pragul unei noi pene de curent", a avertizat Energoatom.

În cazul întreruperii acestei ultime linii electrice, reactoarele acestei centrale, cea mai mare din Europa, nu vor mai depinde decît de generatoarele diesel de urgenţă pentru răcirea lor, a amintit operatorul, care a avertizat în legătură cu producerea unui accident nuclear dacă generatoarele nu vor mai funcţiona.

De la începutul războiului din Ucraina, centrala electrică de la Zaporojie a fost de opt ori deconectată complet de la reţeaua electrică şi a suferit o pană de curent parţială, ceea ce a condus la activarea generatoarelor diesel auxiliare, potrivit Energoatom.

Potrivit guvernatorului din Zaporojie, 12 rachete ruseşti au căzut, de asemenea, în regiune în cursul nopţii de Joi spre Vineri, distrugînd mai multe case şi provocînd un număr necunoscut de răniţi.

Oficiali din mai multe regiuni ale Ucrainei au raportat atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice în cursul nopţii.