Un atac israelian lîngă biroul Crucii Roşii din Gaza s-a soldat cu 22 de morţi şi 45 de răniţi

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat, Vineri seara, că 22 de persoane au fost ucise şi 45 au fost rănite în urma unui atac cu "proiectile de mare calibru" care a afectat biroul său din Gaza, care este înconjurat de sute de refugiaţi palestinieni, ce trăiesc în corturi, relatează Sîmbătă AFP şi dpa.

"Acest incident a provocat un aflux masiv de victime către spitalul de campanie al Crucii Roşii, situat în apropiere, care a primit 22 de morţi şi 45 de răniţi", scrie CICR, care denunţă "numeroasele incidente grave din ultimele zile ce pun în pericol viaţa lucrătorilor umanitari şi a civililor".

Armata israeliană şi-a intensificat Vineri atacurile în Fîşia Gaza, în urma cărora cel puţin 30 de palestinieni au fost ucişi, potrivit medicilor, şi a fost implicată în noi schimburi de focuri transfrontaliere cu gruparea Hezbollah libaneză.

Ministerul Sănătăţii din Fîşia Gaza, teritoriu condus de gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat că au fost înregistraţi 25 de morţi şi 50 de răniţi în atac, acuzînd Armata israeliană că a "ţintit corturile civililor refugiaţi la Al-Mawasi", zonă din Sudul Fîşiei Gaza, în apropiere de Rafah.

La rîndul său, un purtător de cuvînt al Armatei israeliene a declarat, pentru AFP, că "o anchetă iniţială sugerează că nu există nici un indiciu că Armata israeliană ar fi efectuat o lovitură în zona umanitară Al-Mawasi".

"Incidentul este investigat", a adăugat purtătorul de cuvînt.

Potrivit CICR, "proiectile de mare calibru au aterizat la cîţiva metri de birourile Comitetului Internaţional al Crucii Roşii Vineri după-amiază".

"Acesta este unul dintre numeroasele incidente grave de securitate care au avut loc în ultimele zile. Gloanţe rătăcite au lovit deja structurile CICR", a mai spus organizaţia.

Organizaţia a reamintit că, potrivit dreptului internaţional umanitar, părţile implicate în conflict au obligaţia de a lua "toate măsurile de precauţie posibile" pentru a evita pierderea de vieţi omeneşti în rîndul populaţiei civile, rănirea civililor sau deteriorarea bunurilor civile, inclusiv a structurilor umanitare.