UN AN CU REALIZARI LA PRIMARIE

Primarul Ion Ceban împlinește un an de mandat la Primăria Chișinău. Edilul a cîștigat alegerile locale din turul II și este pentru prima dată în istoria Moldovei, de la independență încoace, cînd municipiul Chișinău este condus de un reprezentant al partidelor de stînga.

În data de 3 noiembrie 2019, cu o diferență de 5%, Ion Ceban a cîștigat al doilea tur al alegerilor locale din Chișinău în fața lui Andrei Năstase. Pentru mulți politicieni și experți, acesta a fost un rezultat neașteptat, întrucît, niciodată un candidat de stînga nu a cîștigat alegerile locale generale în Capitală. Această tradiție electorală însă a fost destrămată de către Ion Ceban.

Ion Ceban, primar general de Chișinău

„Ceea ce am descoperit acum 100 de zile, nici măcar nu aș putea să numesc capitala Republicii Moldova. Era un oraș cu o conducere coruptă, acțiunile căreia erau îndreptate în propriile interese. Primăria era o instituție care nu promova transparența în activitatea sa și nu coopera deschis cu cetățenii.”

Din primele luni de activitate ale noii administrații, s-a putut lesne vedea că la cîrma orașului a venit un adevărat manager. În primul rînd, acesta a cerut demolarea chioșcurilor, a construcțiilor și panourilor amplasate ilegal. În primele 100 de zile, au fost demontate 262 de chioșcuri din cele 5 sectoare ale capitalei, 567 panouri publicitare, 12 construcții neautorizate, 99 de garduri și 2 depozite. Acțiunile sînt în derulare pînă în prezent.

A fost lansată o platformă digitală eu.chisinau.md, prin care cetățenii pot anunța autoritățile locale despre problemele cu care se confruntă. Cum ar fi: iluminatul stradal, curățenia, construcția sau comerțul ilegal etc. De asemenea, au fost puse bazele modernizării Planului Urbanistic General al Chișinăului și proiectul pilot de sistematizare a parcajelor. Recent, Primăria Chișinău a înaintat în Parlament un pachetul de amendamente pentru modificarea legislației din domeniul construcțiilor, astfel încît autorităților locale să monitorizeze mai eficient acest proces. Pachetul a fost votat în două lecturi.

Treptat, municipalitatea a început și inițierea lucrărilor de renovare a celor mai mari artere din Capitală. Lucrări de reparație au fost inițiate pe aleea Mircea cel Bătrîn din sectorul Ciocana, a străzii Albișoara și Ion Creangă. În proiect a fost inclusă și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. Scuarul Mezon din sectorul Rîșcani al Capitalei, la fel, a fost reamenajat. În prezent, se desfășoară lucrări de renovare a trotuarelor de pe bd. Moscova. Cît despre suburbii, administrația orașului s-a angajat să finanțeze 70% din costul proiectelor care vor fi implementate, iar 30% vor fi alocate de autoritățile locale.

De asemenea, a fost adoptat planul de reînnoire a parcului rulant al sistemului de transport public pentru anii 2020 – 2023. Anul acesta se planificată achiziționarea a 100 de autobuze și 18 troleibuze noi, iar alte 30 să fie ansamblate pe loc.

Ion Ceban spune că, pînă la sfîrșitul acestui an, la Chișinău urmează să fie amenajate circa 120 de stații de așteptare, iar pînă în decembrie, administrația va avea un realizat un alt proiect – cel al parcărilor din centrul orașului. În anul 2021, este planificată reabilitarea capitală a străzii Industriale, care va fi transformată în șosea de centură între Aeroport și partea de nord a orașului. Totodată, bulevardul Mircea cel Bătrîn va fi extins pînă la strada Bucovina, strada Mesager și va face legătura între străzile Albișoara, Mihai Viteazul și Calea Ieșilor. De asemenea, este planificată restaurarea podurilor de pe străzile: Ismail, Grigore Vieru și Mihai Viteazul. În plan se regăsește și renovarea trotuarelor de pe arterele centrale a celor cinci sectoare ale municipiului, curățarea lacurilor și a rîului Bîc.