Un american a fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru agresarea unui politist in timpul asaltului asupra Capitoliului

Un american a fost condamnat Vineri la peste şase ani de închisoare pentru că, în cursul asaltului asupra Capitoliului, a stropit cu o substanţă chimică un poliţist, Brian Sicknick, care a murit la spital a doua zi, notează AFP, potrivit agerpres.  

Julian Khater a pledat vinovat că a folosit un „spray anti-urs”, un aerosol puternic care serveşte pentru a respinge aceste mamifere mari, în timpul atacului asupra sediului democraţiei americane, pe 6 Ianuarie 2021.

Poliţistul în vîrstă de 42 de ani a decedat la spital pe 7 Ianuarie, iar un raport al autopsiei a concluzionat că a murit din cauze „naturale” după două accidente vasculare cerebrale.

Într-un comunicat dat publicităţii în acea zi, Poliţia a declarat că el „a fost rănit într-o confruntare cu manifestanţi” şi „s-a prăbuşit” în incinta Capitoliului înainte de a fi dus cu ambulanţa la un spital din Washington.

Într-o înregistrare video, citată în rechizitoriu, Julian Khater este văzut cerîndu-i altui manifestant să-i dea „chestia aia pentru urşi”, înainte de a scoate un spray din rucsacul acestuia din urmă. Puţin mai tîrziu, el a stropit feţele a trei agenţi, printre care şi pe Brian Sicknick.

Julian Khater, 32 de ani, a făcut obiectul a nouă capete de acuzare, printre care „agresarea unui poliţist cu o armă periculoasă”, dar nu a fost urmărit penal pentru omor.

Soarta lui Brian Sicknick i-a emoţionat pe mulţi americani, şocaţi de atacul împotriva sediului Congresului de către militanţi pro-Trump. Corpul său a fost expus la Capitoliu, o onoare excepţională, iar Preşedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu la faţa locului.