Un acuzat pentru evenimentele din 6 Ianuarie declara ca nu stia ca Congresul SUA se reunise la Capitoliu

Un bărbat din New Jersey cu presupuse legături cu nazismul a fost condamnat pentru acţiunile sale în atacul din 6 Ianuarie asupra Capitoliului SUA, după ce a susţinut că nu ştia că Congresul se întrunise în acea clădire, relatează DPA, potrivit agerpres

Timothy Hale-Cusanelli (32 de ani), un militar în rezervă, a provocat stupoare în rîndul juraţilor la Tribunalul din Washington DC, cînd a afirmat că el cunoştea un pic clădirea în care el şi alţi zeci de susţinători ai lui Donald Trump au dat buzna pentru a opri certificarea alegerilor din 2020, dar, potrivit CNN, nu cunoştea detaliile.

„Credeam că existau mai multe imobile numite Clădirea Capitoliului, declarase Hale-Cusanelli Joi. „Nu-mi dădusem seama că Congresul se reunise la Capitoliu”, a spus el.

Cu toate acestea, Hale-Cusanelli, care a fost găsit vinovat de cinci capete de acuzare Vineri, a mărturisit că urmase cursuri universitare de istorie americană şi că înţelegea modul în care funcţionează Colegiul Electoral. Acuzatul ar fi fost auzit spunîndu-le atacatorilor „să avanseze” în timpul revoltei violente, în care unii din mulţime ceruseră uciderea vicepreşedintelui american, care se refugiase în interiorul Capitoliului.

De asemenea, el a fost acuzat că a proferat o insultă sexistă la adresa unui femei agent din cadrul forţelor de ordine care apăra congresmenii asediaţi.

Juraţii au fost informaţi despre SMS-uri în care Hale-Cusanelli făcea declaraţii antisemite. Zeci de persoane care au servit cu el în Armată au acordat interviuri în care au susţinut că l-au auzit pe Hale-Cusanelli exprimînd sentimente similare. Un fost colocatar al lui Hale-Cusanelli l-a înregistrat spunînd că evreii „îl controlează pe Preşedintele Biden” după 6 Ianuarie 2021.

De altfel, jurații au văzut şi fotografii cu Hale-Cusanelli purtînd o meşă şi o mustaţă asemănătoare cu cele ale lui Adolf Hitler.

Hale-Cusanelli a spus că înţelege că acest tip de retorică este „ofensatoare”, dar a pretins că este pe jumătate evreu şi că aceasta nu era decît „autoironie”.

Postul naţional de radio din SUA (NPR) relatează că Hale-Cusanelli a urmărit discursul lui Donald Trump înainte de atacul de la Capitol Hill şi l-a crezut pe fostul Preşedinte cînd a spus că se va alătura manifestanţilor, în timp ce aceştia se îndreptau spre Capitol Hill. Hale-Cusanelli va fi condamnat în Septembrie.