UMBLĂ CU CAPUL GOL ŞI NU RĂCESC

De ce să moară capra? Mai bine vecinul, căci le rămîne capra!

Autor: Mihai CONŢIU

Săptămîna trecută, domnii Vlad Filat şi Marian Lupu au avut parte de o apariţie la Publika Tv comentată în fel şi chip de mulţi, fireşte că în note negative, fără ca să avem şi prilejul civilizat, democratic de a consemna vreo observaţie pertinentă faţă de mesajul european pe care cei doi politicieni l-au transmis concetăţenilor.

Din nefericire pentru cetăţenii acestei ţări, constatăm că doar liderii formaţiunilor politice de la guvernare au înţeles importanţa fundamentală pe care o are îngroparea securii războiului, a confruntărilor politice inter-partinice cu caracter pre-electoral, punînd mai presus de acestea interesul naţional. Despre ce interes naţional este vorba? Summit-ul de la Vilnius, care înseamnă „legitimaţia R. Moldova” de intrare în UE!

Sigur că după Summit-ul de la Vilnius moldovenii n-o vor duce mai bine chiar de a doua zi, că pensiile şi salariile vor fi aceleaşi şi vor avea aceleaşi griji cotidiene şi, de aceea, tocmai aceste nerealizări imediate şi absurde sunt exploatate cu cinism de comunişti, socialiştii lui Igor Dodon, liberalii lui Ghimpu şi toţi ceilalţi afiliaţi acestora prin diferite canale politice şi mediatice.

Adevărul este că Summit-ul de la Vilnius oferă R. Moldova şi cetăţenilor ţării certitudinea unui viitor stabil şi prosper, nu promisiuni demagogice şi de conservare a aceleaşi sărăcii şantajabile, aşa cum vor comuniştii să-i înşele pe moldoveni cu viitorul mincinos din Uniunea Vamală şi colosul geo-strategic, geo-politic şi relativ geo-economic CSI.

Pe cei mai mulţi i-a deranjat pacea politică instaurată între Filat şi Lupu, ignorînd, cu rea-credinţă, că acest consens este vital pentru interesul naţional al R. Moldova, care nu este Uniunea Vamală, o structură unională relativ inexistentă, ineficientă şi lipsită de perspective pentru chiar creatorii ei, ci UE, care ajută de ani de zile ţara nu cu promisiuni populiste, deşarte şi nu impune embargouri economice pe criterii politice.

Expunerea mediatică a celor doi politicieni, Vlad Filat şi Marian Lupu, i-a deranjat, revoltat pe mulţi şi pentru că aceştia au explicat naturaleţea desfăşurării unui miting popular naţional şi pro-european la Chişinău, în PMAN, pe 3 Noiembrie. Pentru toţi aceşti anti-europeni, un miting sau o adunare populară trebuie să se soldeze cu proteste, cu manifestări violente sau cereri de demitere a Guvernului. Ei nu concep existenţa unor manifestări paşnice întru susţinerea unor proiecte majore pentru ţară.

Necesitatea manifestării unei largi adeziuni naţionale pro-europene se impune şi în contextul în care forţele politice anti-europene amintite mai sus sabotează efectiv statul. În R. Moldova, din păcate, nu există acel consens politic naţional aşa cum a fost în România cînd s-a pus problema integrării ţării în UE.

Cunoscînd mai bine unele adevăriri şi persoane, nu ne-a mirat prea mult atitudinea negativă a publicistului C-tin Tănase de la „Timpul” faţă de anunţata manifestaţie pro-europeană de pe data de 3 Noiembrie. Este regretabil pentru cititorii săi dezamăgiţi, mai ales că notele sale critice l-au mobilizat pe ideologul PCRM Mark Tkacik să cheme „două mii de drapele roşii” la o contramanifestaţie tot în acea zi.

N-a fost lipsită de semnificaţie nici ieşirea războinică a lui Mihai Ghimpu, săptămîna trecută, cînd a anunţat că va fi în război electoral cu toţi, mai puţin cu PCRM. După cum bine ştim, Ghimpu, atît cît a fost preşedinte interimar de ţară şi preşedinte al Parlamentului, a sabotat cît a putut, cu mai multă influenţă distructivă decît comuniştii, etapele corelării R. Moldova la standardele europene. Aflaţi în aceeaşi barcă, Ghimpu şi comuniştii nu mai vor să moară capra vecinului politic, ci chiar vecinul, căci capra oricum o vor lua ca să-şi facă toate poftele cu ea!

Trebuie să fim atenţi pentru că evenimentele se derulează cu o rapiditate uluitoare în jurul nostru. Nimic nu este întîmplător. Moldovenii au organizat, la Bucureşti, un marş în favoarea unirii R. Moldova cu România, la o săptămînă distanţă, ungurii din judeţul Covasna au cerut autonomie, Filat şi Lupu anunţă un miting pro-european care trebuie să aibă relevanţă şi pentru Bruxelles şi alte capitale europene, C-tin Tănase îi inspiră o contramanifestaţie lui Tkaciuk, Ghimpu anunţă că nu va ierta pe nimeni în campania electorală, exceptîndu-i pe comunişti, Vitalia Pavlicenco continuă „unirea cu România”, găgăuzii cu ale lor, transnistrenii la fel, iar Rusia zîmbeşte crispat cu ochii pe Ucraina şi R. Moldova! Oare care sunt cei care umblă cu capul gol fără să răcească?

P.S. O menţiune necesară pentru cîrcotaşii de pretutindeni: avem dreptul şi este şi de datoria noastră să-i sprijinim pe respectivii politicieni în această perioadă de răscruce a destinului nostru naţional. Europa, acum ori niciodată! Cotidianul nostru nu s-a purtat cu mănuşi cu aceşti lideri politici, ba dimpotrivă, i-am criticat suficient de dur şi poate că excesiv de mult.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39