UE VA SUSTINE TREI PROIECTE NOI IN REPUBLICA MOLDOVA CU UN BUGET DE 36 MLN EURO

Uniunea Europeană va susține trei proiecte noi în Republica Moldova, cu un buget total de 36 de milioane de euro, care vor contribui la dezvoltarea comunităților locale, mass-media și la asigurarea accesului la justiție. Proiectele au fost anunțate, astăzi, în cadrul unui eveniment festiv organizat de platforma Echipa Europa, transmite IPN.

Banii pentru cele trei proiecte vor fi alocați de către UE și statele-membre, ca Slovacia, Germania, Polonia, Austria, Lituania, Franța. În ce condiții va fi oferită finanțarea și nici termenele de derulare a proiectelor nu au fost deocamdată precizate.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks a comunicat că prin proiectul de susținere a comunităților locale se vrea îmbunătățirea calității vieții oamenilor și remedierea consecințelor economice și sociale ale pandemiei. Prin oferirea asistenței în sectorul justiție se urmărește sporirea transparenței, responsabilității și accesului la acest sistem. Aceste obiective vor fi atinse prin monitorizarea instanțelor de judecată, creșterea capacităților avocaților, prin asigurarea îmbunătățirii drepturilor la un proces echitabil și oferirea asistenței juridice de calitate, conform standardelor internaționale. Monitorizarea instanțelor de judecată va fi efectuată cu ajutorul societății civile.

Prin proiectul de susținere a mass-media locale se vrea asigurarea unui produs calitativ, îmbunătățirea abilităților de afaceri ale managerilor media și a sustenabilității instituțiilor media. Totodată, proiectul va oferi sprijin și pentru start-up-urile media.

Prezentă la eveniment, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a menționat că, de la începutul pandemiei, Echipa Europa a oferit sprijin continuu Republicii Moldova. „Statele-membre, precum România, Austria, Polonia, Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria și Germania, și alte țări, au furnizat echipamente de protecție, aparate și echipamente medicale, în valoare de peste 20 de milioane de euro. Aceste donații au salvat multe vieți în sistemul medical”, a specificat șefa cabinetului de miniștri.

Inițiativa Echipa Europa a apărut ca urmare a condițiilor dificile din 2020 în contextul pandemiei COVID-19, drept răspunsul european unit la nevoile majore tot mai mari în țările partenere. Echipa Europa combină resursele de dezvoltare colectivă ale Uniunii Europene și ale statelor sale membre, inclusiv agențiile lor de implementare. Resurse de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare fac, de asemenea, parte din sprijinul Echipei Europei.

Republica Moldova a mai primit din partea Echipei Europa 127 de milioane de euro sub formă de granturi, program de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, 36 de milioane de euro din Planul de Redresare Economică în valoare totală de 600 de milioane de euro.

Sursa: IPN