UE VA OFERI SUPORT SPORIT REPUBLICII MOLDOVA

Uniunea Europeană va oferi suport sporit Republicii Moldova, inclusiv echipamente pentru Armata Națională. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe comune cu șeful statului, Maia Sandu.

Președintele R. Moldova a ținut să mulțumească partenerilor europeni pentru ajutorul umanitar în valoare de peste 13 milioane de euro acordat pînă în prezent țării noastre și a reiterat dorința de integrare cît mai rapidă a Republicii Moldova în UE.

„Mulțumim pentru ajutorul oferit țării noastre și contăm pe suportul UE pentru deschiderea pieței pentru fructele din R. Moldova. Avem nevoie și de permise pentru transportul de mărfuri în UE. Planurile și intențiile noastre nu s-au schimbat. Vrem să construim un stat puternic, vrem să avem servicii de calitate, să continuăm reforma justiției și să le oferim tinerilor noștri șansa de a munci și trăi acasă. Însă, pentru a valorifica toate oportunitățile avem nevoie de pace. Am ales integrarea europeană ca model de dezvoltare și la 3 martie R. Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Pe 22 aprilie am transmis deja prima parte a chestionarului completat, iar în zilele următoare vom expedia și a doua parte a chestionarului. Procesul de integrare europeană este unul complex, dar vrem să oferim cît mai curînd cetățenilor noștri viitorul pe care îl merită. Toate planurile noastre însă pot fi realizate doar în pace. Trebuie să muncim toți pentru a aduce pacea în regiune”, a declarat Maia Sandu.

Președintele Consiliului European a reiterat intenția UE de acorda suport Republicii Moldova în procesul de gestionare a fluxului de refugiați și a anunțat că UE va susține țara noastră și pe plan politic și economic.

„Susținerea noastră economică și politică va continua. Platforma noastră de achiziționare a energiei va fi deschisă pentru Moldova. Acum este și mai important să fim uniți și să susținem reziliența Republicii Moldova”, a opinat președintele Charles Michel.

Sursa: Moldpres