UE urmeaza sa lanseze al 9-lea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei

Uniunea Europeană lucrează la al 9-lea set de sancţiuni contra Rusiei, a anunţat, Joi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda, informează Reuters, potrivit agerpres.

”Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scădea şi mai mult capacitatea de a duce războiul contra Ucrainei şi pot anunţa, astăzi, că lucrăm cu viteză maximă la cel de-al 9-lea pachet de sancţiuni”, a spus Von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Helsinki.

”Sunt încrezătoare că foarte curînd vom aproba un plafon al preţului global pentru petrolul rusesc cu G7 şi cu alţi parteneri majori. Nu vom avea linişte decît atunci cînd Ucraina se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a spus şefa Executivului UE.

Uniunea Europeană a condamnat ferm atît decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte zonele necontrolate de Guvern din Doneţk şi Lugansk, cît şi agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. UE a condamnat, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii UE au cerut în repetate rînduri Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare, să retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din Ucraina şi să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

La 6 Octombrie, UE a adoptat al 8-lea pachet de sancţiuni contra Moscovei. Acesta include: un plafon al preţurilor legat de transportul maritim al petrolului rusesc pentru ţările terţe; extinderea listei produselor restricţionate care ar putea contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei; interdicţia privind comerţul cu arme, arme de foc pentru uz civil, muniţie, vehicule militare şi echipamente paramilitare; interdicţia privind importurile de produse siderurgice din Rusia; interdicţia de a furniza Rusiei servicii de arhitectură şi inginerie, precum şi servicii de consultanţă în domeniul informatic şi servicii de consultanţă juridică; includerea pe lista neagră a unui număr suplimentar de 30 de persoane implicate în organizarea de „referendumuri” simulate şi şapte entităţi care sprijină efortul de război, cum ar fi Kalaşnikov.