UE stă cu ochii ațintiți și cu ”mintea analitică” limpede asupra cazurilor de corupţie în achiziţiile pentru Armata ucraineană

Comisia Europeană urmăreşte cu "mare atenţie" cazurile de corupţie detectate de autorităţile ucrainene în achiziţiile pentru Armată şi nu are "nici o îndoială" că Kievul va efectua o anchetă "adecvată", relatează EFE.

Declaraţii în acest sens au fost făcute Luni de purtătorul de cuvînt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer, şi de purtătorul de cuvînt pentru Afaceri Externe, Peter Stano, atunci cînd au fost întrebaţi, în cadrul conferinţei de presă zilnice, despre informaţiile furnizate de Ministerul ucrainean al Apărării cu privire la cazuri de corupţie în achiziţionarea de muniţie.

"Cunoaştem foarte bine aceste informaţii despre cazuri de corupţie în livrarea comenzilor în Ucraina. Am auzit deja că Guvernul şi autorităţile ucrainene au anunţat o anchetă. Aşa că urmărim această chestiune cu mare, mare atenţie", a declarat Stano.

Purtătorul de cuvînt s-a referit la recuperarea de către autorităţile de la Kiev a 1,5 miliarde de grivne (peste 36 de milioane de euro la cursul de schimb actual) care fuseseră transferate unui intermediar pentru achiziţionarea de muniţie de artilerie la suprapreţ.
Atît Stano, cît şi Mamer au declarat că Executivul UE nu are "nici o îndoială" că autorităţile ucrainene vor efectua o anchetă "proprie" şi "adecvată".

Mamer a indicat, totodată, că "asistenţa UE (acordată Kievului în drumul său spre viitoarea aderare la blocul comunitar) serveşte, de asemenea, pentru a se asigura că statul ucrainean poate funcţiona în mod normal, inclusiv acele entităţi ale Guvernului ucrainean şi ale Administraţiei sale care luptă împotriva corupţiei".

Ministrul Apărării ucrainean, Rustem Umerov, a evocat respectivul caz de corupţie într-o postare pe conturile sale de pe reţele de socializare, în care a făcut un bilanţ al acţiunilor recente împotriva unor astfel de practici, asupra cărora aliaţii Kievului, cum ar fi SUA, au avertizat în mod repetat.

Umerov s-a referit, de asemenea, la un caz în care Ministerul Apărării a cîştigat în instanţă împotriva unei companii ucrainene de armament care nu a reuşit să livreze mine explozive Armatei, în cadrul unui contract în valoare de 1,5 miliarde de grivne (peste 36 de milioane de euro).

Printre acţiunile anticorupţie desfăşurate în ultima săptămînă, ministrul ucrainean a menţionat şi acuzaţiile aduse mai multor responsabili din domeniul Apărării pentru achiziţia neregulamentară de muniţie pentru mortiere, de asemenea în valoare de 1,5 miliarde de grivne.

"O seamă de încălcări" au fost înregistrate în cursul unor inspecţii inopinate, a anunţat ministrul pe Facebook, potrivit dpa.

În cursul acestor inspecţii, s-a descoperit că provizii în valoare de peste 1,2 milioane de euro (1,3 milioane de dolari) lipseau şi nu fuseseră livrate. Au fost, de asemenea, identificate deficienţe în calitatea şi cantitatea alimentelor, potrivit ministrului ucrainean.
"Înregistrăm infracţiunile şi ne ocupăm de fiecare caz în parte", a scris Umerov într-o postare Duminică.

Din cauza unor încălcări, recent a fost schimbat furnizorul pentru mai multe unităţi militare, conform textului.

Controalele-surpriză, în care sunt implicate şi serviciile secrete şi alte organizaţii de securitate, vor continua, a declarat Umerov.

Potrivit Ministerului Apărării, au existat recent plîngeri din partea forţelor armate cu privire la lipsa de aprovizionare a unor unităţi care luptă pe frontul de Est.

Umerov a fost numit în această funcţie în Septembrie anul trecut, înlocuindu-l pe Oleksi Reznikov, care a demisionat după mai multe scandaluri de corupţie în achiziţia de materiale pentru Armată.

Una dintre priorităţile declarate ale lui Umerov este de a promova transparenţa şi de a pune capăt acestor nereguli

Într-o scrisoare trimisă autorităţilor ucrainene la scurt timp după numirea lui Umerov, Casa Albă a cerut Kievului să ia măsuri urgente pentru eradicarea corupţiei în cadrul Armatei, ca o condiţie pentru continuarea ajutorului militar acordat Ucrainei, notează EFE.