UE OFERA ARMATEI MOLDOVENESTI ASISTENTAIN SUMA DE 40 DE MILIOANE DE EURO

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi, 30 iunie, o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Acestea vor primi echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament, transmite IPN.

Potrivit Delegației UE în Republica Moldova, această măsură de asistență o va completa pe cea în valoare de șapte milioane de euro, adoptată în decembrie 2021, care consolidează capacitățile serviciului medical militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate. „Măsurile de asistență vor consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei... Ultimele măsuri de asistență sînt dovada angajamentului nostru față de consolidarea capacităților Forțelor Armate ale Moldovei de a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării”, se precizează într-un comunicat de presă al Delegației UE.

Instrumentul European pentru Pace a fost înființat în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile Politicii Externe și de Securitate Comună în domeniile militar și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. În special, Instrumentul European pentru Pace permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește chestiunile militare și de apărare.

Sursa: IPN