Ucrainenii au recucerit încă un sat

Armata ucraineană a anunţat, Vineri dimineaţa, că a recucerit satul Andriivka, situat la circa zece km la Sud de oraşul Bahmut de pe frontul de Est, transmite AFP, în preluare Agerpres.

Hanna Maliar, adjunctă a ministrului Apărării de la Kiev, anunţase acest succes încă de Joi, pe Telegram, însă unitatea ucraineană de asalt a dezminţit aproape imediat afirmaţia ei, printr-un mesaj în aceeaşi reţea: "Declaraţia referitoare la cucerirea Andriivka este falsă şi prematură. În zonele Klişciivka şi Andriivka au loc lupte importante şi intense". Brigada a treia de asalt a adăugat chiar că "astfel de declaraţii pot fi dăunătoare, pun în pericol viaţa personalului şi afectează executarea misiunilor de luptă".

Abia Vineri, Statul Major ucrainean a comunicat, în raportul zilnic publicat pe Facebook, că "forţele de apărare au repurtat un succes parţial în zona Klişciivka în timpul operaţiunilor ofensive. În cursul asaltului, au eliberat Andriivka, în regiunea Doneţk" şi "au provocat inamicului pierderi semnificative de efective şi echipamente".
Pentru oraşul Bahmut, acum distrus în mare măsură, se duc lupte de peste un an. Ruşii au anunţat, în Mai, că au cucerit localitatea, dar de la începutul lui Iunie ucrainenii au trecut la contraofensivă, încercînd să respingă inamicul în Estul şi Sudul Ucrainei. Forţele ruse şi-au întărit însă poziţiile defensive cu tranşee, cîmpuri de mine şi obstacole antitanc.

Pînă acum, ucrainenii au reuşit să elibereze doar cîteva sate. În ultimele săptămîni, ei şi-au intensificat operaţiunile, reuşind să recucerească satul Robotine de pe frontul de Sud, pe direcţia oraşului Tokmak, unde ruşii au un centru logistic important.