„UCRAINENII AU PRELUAT INITIATIVA IN ACEST RAZBOI”

Generalul australian Mick Ryan a explicat într-o serie de mesaje pe twitter cum armata rusă pare să fi pierdut inițiativa la toate nivelurile în Ucraina, în timp ce forțele armate ucrainene au acum posibilitatea de a le obliga să efectueze retrageri tactice pe toate fronturile.

Mick Ryan subliniază că reușitele din ultima lună ale forțelor ucrainene nu reprezintă doar o victorie militară uimitoare, ci răspunde și semnelor de întrebare pe care unii le-au ridicat anterior cu privire la capacitatea lor de a desfășura acțiuni ofensive de amploare.

„Vom studia această campanie pentru decenii în viitor. Dar acum trebuie să ne asigurăm că Occidentul continuă să furnizeze echipamentele și munițiile pentru această campanie și pentru cele care vor urma”, a concluzionat Mick Ryan.

Incapacitatea Rusiei de a-și asigura superioritatea aeriană deasupra Ucrainei rămîne unul dintre cei mai importanți factori ai vulnerabilităților demonstrate de armata rusă în războiul din Ucraina. Pînă în prezent, în cele aproape 7 luni de conflict, rușii au pierdut 55 de avioane de luptă, dintre care patru doar în ultimele 10 zile, conform unei analize a ministerului britanic al Apărării.

Separat, armata ucraineană a anunțat oficial că a trecut rîul Oskil, pe Frontul de Est. „Forțele armate au forțat trecerea rîului Oskil. De ieri, Ucraina controlează și malul stîng”, au scris Forțele Armate ucrainene pe Telegram duminică seară. Deși nu precizează în ce zonă s-a produs această trecere sau pe ce distanță malul stîng al rîului Oskil ar fi controlat de Armata Ucraineană, rapoartele anterioare arătau că străpungerea s-a produs prin două locuri – la Kupiansk, și la Sud-Est de Izium.