Ucrainenii afirmă că au doborît un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, capabil să transporte arme nucleare-22M3

Armata aerului ucraineană a declarat că a doborît, Vineri, un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, pentru prima oară de la începutul invaziei lansate de Moscova, care la rîndul său a anunţat prăbuşirea unui avion strategic din cauza unor "defecţiuni tehnice" şi moartea unuia dintre cei patru piloţi ai echipajului, fără însă a preciza dacă este vorba despre acelaşi avion, relatează Reuters şi AFP.

"Pentru prima oară, unităţi de rachete antiaeriene ale Forţelor aeriene, în cooperare cu Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării (GUR), au doborît un bombardier strategic cu rază lungă de acţiune Tu-22M3, purtător de rachete de croazieră Kh-22, ce sunt utilizate de teroriştii ruşi pentru a ataca oraşele paşnice ucrainene", a declarat comandantul Forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, într-un comunicat postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Este primul bombardier strategic rusesc pe care Ucraina a reuşit să-l doboare în timp ce se afla în zbor, la o distanţă de aproximativ 300 de kilometri de frontiera ucraineană cu ajutorul "aceloraşi mijloace ca şi cele folosite pentru doborîrea avionului rusesc A-50 de detectare şi control radar cu rază lungă de acţiune", conform sursei ucrainene citate.

Potrivit acesteia, bombardierul a reuşit să zboare pînă în regiunea Stavropol, unde s-a prăbuşit.
După doborîrea bombardierului inamic, un altul care zbura în spatele acestuia s-a întors din drum, a relatat postul de televiziune ucrainean Kanal 24, citînd surse din cadrul GUR.

Ministerul Apărării rus, citat de EFE, a anunţat anterior că un bombardier strategic Tu-22M3 al Forţelor Aerospaţiale ruse s-a prăbuşit Vineri în regiunea Stavropol (în Sudul Rusiei) în timp ce se întorcea la bază după o misiune de luptă.

Ministerul a anunţat că avionul nu transporta rachete şi că a căzut într-o zonă nepopulată, fără a provoca distrugeri. "Potrivit datelor preliminare, cauza incidentului a fost o defecţiune tehnică", se arată în comunicatul oficial.

"Piloţii s-au catapultat. Trei membri ai echipajului au fost evacuaţi de echipele de salvare. Căutarea unuia dintre piloţi este în curs de desfăşurare", se arată în comunicatul Ministerului, citat de agenţia oficială de presă TASS, în care se precizează că echipajul era constituit din patru piloţi.

Tu-22M3 (Backfire, conform clasificării NATO) este un bombardier supersonic cu aripi cu geometrie variabilă, capabil să transporte arme nucleare, notează EFE.

Astfel de bombardiere au fost folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina cu rachete din propriul spaţiu aerian, departe de raza de acţiune a apărării antiaeriene ucrainene.

Mai tîrziu, guvernatorul regiunii ruse Stavropol (Sud), Vladimir Vladimirov, a precizat că unul dintre cei patru membri ai echipajului Tu-22M3 a decedat. Alţi doi membri ai echipajului avionului prăbuşit în urma unui incident "tehnic" au fost găsiţi în viaţă, iar serviciile de salvare îl caută în continuare pe al patrulea.

"Un avion a căzut pe un cîmp în districtul Krasnogvardeiski", a indicat Vladimir Vladimirov pe Telegram. "Potrivit datelor preliminare, accidentul a avut la origine o defecţiune tehnică", a spus el, fără a oferi alte detalii.

Districtul Krasnogvardeiski, unde a căzut avionul rus, este situat la circa 300 km de frontiera ucraineană.

Ministerul Apărării rus nu a confirmat tiruri ucrainene asupra unuia dintre avioanele sale, dar o sursă din cadrul Armatei a declarat, pentru agenţia de presă de stat TASS, că un bombardier supersonic Tupolev-22M3 "s-a prăbuşit în regiunea Stavropol după o misiune de luptă, la întoarcerea la baza sa".