UCRAINA SARBATORESTE 24 DE ANI DE INDEPENDENTA, PE FONDUL RECRUDESCENTEI OSTILITATILOR IN ESTUL PRORUS

Situația s-a tensionat în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, în contextul în care fosta republică sovietică marchează luni 24 de ani de la declararea independenței, ca urmare a destrămării URSS, relatează agențiile de presă ucrainene.

În cursul serii de duminică, începând cu ora 18:00 și până la miezul nopții, s-au înmulțit tirurile cu tunuri de artilerie și mortiere cu calibrul de peste 100 de mm, contrar acordurilor de la Minsk, susține serviciul de presă al armatei ucrainene angrenate în conflictul din estul separatist.

Rebelii au deschis de mai multe ori focul din mortiere cu calibrul de 120 mm asupra pozițiilor trupelor guvernamentale de lângă localitățile Avdeevka, Troițkoe, Verhnetorețk și Opâtnoe.

De două ori, în decurs de o oră (21h00-22h00), separatiștii au tras cu tunuri de artilerie de 152 de mm, cu mortiere și grenade lansate asupra pozițiilor ucrainene de lângă localitatea Krasnogorovka.

Spre miezul nopții, tiruri de artilerie de același calibru au vizat poziții ale armatei ucrainene de lângă Avdeevka și Slavnoe (regiunea Donețk).

Și în regiunea Lugansk, celălalt fief separatist din zona de conflict, rebelii au deschis focul din artileria grea (de calibru 152 mm) asupra pozițiilor militarilor ucraineni în perimetrul localității Bolotnoe.

De altfel, în ultimele 24 de ore, rebelii separatiști proruși au încălcat de 82 ori armistițiul - de 18 ori a recurs la artilerie, de 40 de ori la mortiere și o dată la rachetele «Grad».

La Kiev, președintele ucrainean Petro Poroșenko, împreună cu întreaga sa familie, a participat luni dimineață la o «Rugăciune pentru Ucraina», în contextul în care fosta republică sovietică se confruntă cu un conflict separatist în est - alimentat de Rusia - și cu o situație economică foarte gravă.

Liderii bisericilor din Ucraina și ai unor organizații religioase au rostit rugăciuni, cu ocazia Zilei Independenței, pentru statul ucrainean, în cadrul unei ceremonii organizate la catedrala Sofia din Kiev.

Festivitățile ocazionate de această sărbătoare au inclus și o scurtă defilare în Piața Kreșciatic din centrul capitalei ucrainene, la care au participat 2.300 de militari, dintre care mulți au primit botezul focului în luptele din estul separatist al țării. Autoritățile ucrainene au decis să nu organizeze o paradă militară anul acesta, limitându-se la o modestă defilare denumită «Marșul independenței», fără implicarea tehnicii militare.

Manifestațiile din piața centrală a Kievului vor continua până seara târziu, în cursul după-amiezii fiind programate concerte cu formații și cântăreți celebri autohtoni.

Imediat după festivitățile ocazionate de Ziua Independenței Ucrainei, președintele Petro Poroșenko va pleca luni după-amiază la Berlin pentru negocieri cu cancelarul german Angela Merkel și șeful statului francez, Francois Hollande, privind continuarea soluționării pașnice a conflictului armat din unele zone ale regiunilor Donețk și Lugansk.

Sursa: Agerpres