Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Este a 131-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Soţia Preşedintelui Zelenski afirmă că nu mai există nici un loc sigur în Ucraina, oamenii trăind într-o tensiune continuă, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 11.13 Un „Plan Marshall” pentru a reconstrui Ucraina devastată de război va fi dezbătut de lideri din zeci de ţări, organizaţii internaţionale, instituţii financiare şi sectorul privat. Întîlnirea la care participă reprezentanţii a circa 40 de state donatoare are loc Luni, 4 Aprilie, în oraşul elveţian Lugano, potrivit agenţiei germane de presă DPA. Printre cei care vor participa la întîlnirea din oraşul elveţian se numără vicepremierul Ucrainei, Denis Şmihal, precum şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 10.57 Aleksandr Lukaşenko şi-a declarat din nou susţinerea faţă de invazia rusească în Ucraina şi a spus că intenţionează să sprijine Rusia „pe deplin”, ca parte a angajamentului său mai vechi pentru o „uniune de stat” cu Rusia, declaraţii interpretate ca un semnal că Belarusul ar urma să se alăture militar invaziei lui Putin, relatează Reuters.

UPDATE 09.21 Capturarea regiunii estice Doneţk este principalul obiectiv al armatei ruse, după victoria asupra oraşului Lîsîceansk, se prezintă într-o evaluare a Ministerului britanic al Apărării. Ministerul rus al apărării susţine că a asigurat controlul total al oraşului Lîsîceansk. Forţele ucrainene s-au retras din Lîsîceansk pe poziţii defensive pregătite.

UPDATE 06.59 Ministrul britanic al Afacerilor Externe Liz Truss prezentă Luni un plan de susţinere pentru a ajuta Ucraina pe termen lung şi a participa la reconstruirea ţării atunci cînd războiul cu Rusia se va încheia, potrivit AFP.

Într-o conferinţă despre reconstruirea Ucrainei la Lugano, în Elveţia, Truss expune proiectele Marii Britanii pentru sprijinirea ţării pe termen scurt, prin intermediul ajutorului umanitar, dar şi pe termen lung pentru a relansa economia ucraineană oferind expertiza financiară şi economică britanică, a indicat Ministerul său într-un comunicat. 

UPDATE 05:00 Olena Zelenski, soţia Preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că, în prezent, nu mai există nici un loc 100% sigur pe teritoriul ucrainean. Oamenii trăiesc acum într-o tensiune continuă. ”În prezent, nu există un loc 100% sigur în Ucraina. Rachete zboară deasupra noastră şi, din păcate, zboară şi în clădiri rezidenţiale. (...) De fapt, ucrainenii adulţi şi copiii se culcă în fiecare seară, fără să ştie dacă se vor trezi mîine, pentru că o rachetă rusă poate lovi oricînd, aşa cum s-a întîmplat zilele trecute la Odesa, Mikolaiv şi Kiev”, a declarat Olena Zelenski. UPDATE 03:00 Preşedintele Zelenski a afirmat că peste 80 de sportivi şi antrenori ucraineni au murit în luptă, în timp ce alţi 13 au fost capturaţi de ruşi. ”Mulţi sportivi ucraineni s-au alăturat Forţelor Armate ale Ucrainei pentru a ne apăra statul, a-l apăra pe cîmpul de luptă. 89 de sportivi şi antrenori au murit în luptă, iar 13 au fost capturaţi şi sunt în captivitate rusă”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:30 Forţele armate ucrainene au anunţat, Duminică, că armata rusă a aruncat în aer un pod de cale ferată în regiunea Zaporojie, între Melitopol şi Tokmak. „Astăzi după-amiază, s-a raportat că podul de cale ferată dintre Melitopol şi Tokmok a fost aruncat în aer. O explozie a răsunat în satul ocupat Liubimivka. Ruşii au folosit această cale ferată pentru a trimite trenuri încărcate cu arme şi echipamente militare spre front”, se arată în raportul forţelor ucrainene de operaţiuni speciale. 

UPDATE 19.12 Autorităţile vamale turce au reţinut o navă rusă ce transporta grîu ucrainean furat, a informat, Duminică, ambasadorul Ucrainei de la Ankara, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port şi a fost arestată de autorităţile vamale ale Turciei", a transmis ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar la Televiziunea naţională a Ucrainei. Ambasadorul ucrainean a mai declarat că destinul navei va fi hotărît, Luni, în cadrul unei întrevederi a investigatorilor. De asemenea, Ambasada Ucrainei la Ankara a solicitat, Vineri, Turciei să aresteze nava sub pavilion rus Zheibek Zholy, un cargo de 140 de metri lungime, ce se află în vecinătatea ţărmului său la Marea Neagră şi care a părăsit portul ucrainean Berdiansk, aflat sub control rus, potrivit Agerpres.

UPDATE 19.10 Rusia a învinovăţit Occidentul că împiedică negocierile de pace cu Ucraina, relatează, Duminică, dpa, preluat de Agerpres. ”Acum este momentul cînd ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului", a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă. Conform lui Peskov, sub guvernarea SUA, Occidentul nu le îngăduie ucrainenilor ”să se gîndească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta".   

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului s-a referit la declaraţiile unor politicieni occidentali care au afirmat că nu vor să facă presiuni asupra Ucrainei pentru negocieri. ”Însă momentul pentru negocieri va veni”, a afirmat Peskov. ”Pentru pace, Ucraina trebuie să accepte cererile Rusiei, care includ recunoaşterea Peninsulei Crimeea de la Marea Neagră drept teritoriu rus şi cedarea regiunilor Doneţk şi Lugansk”, a mai adăugat Peskov, potrivit Agerpres.  

Negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina sunt momentan întrerupte. După întîlnirea de la Istanbul, care a avut loc pe 29 Martie, nu a mai existat o altă întîlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au avut loc pentru o perioadă online, însă fără a fi înregistrate progrese. Rusia a învinovăţit Ucraina că a revenit asupra unor recomandări enunţate la Istanbul şi consideră că aceste schimbări de poziţie sunt rezultatul unor influenţe ale SUA asupra Ucrainei.