Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Este ziua a 130-a de la startul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Peste 2.600 de aşezări ucrainene sunt sub ocupaţie rusă, afirmă Zelenski. Controlul asupra oraşului Lisiceansk din Estul Ucrainei este revendicat atît de forţele ruse, cît şi de cele ucrainene. Kievul susţine că forţele sale sunt bombardate intens acolo, dar insistă că oraşul nu a fost capturat.

UPDATE 11.58 Un consilier al Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenksi a recunoscut că Lîsîceansk, ultimul oraş controlat de ucraineni din regiunea Lugansk, ar putea cădea în mîinile forţelor ruse, deoarece luptele s-au intensificat în acest weekend, informează BBC. Oleksei Arestovici spune că forţele ruse au traversat rîul Siverski Doneţ şi se apropiau de oraş dinspre Nord.

"Acesta este într-adevăr o ameninţare. Vom vedea. Nu exclud nici unul dintre numeroasele rezultate aici. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două", a declarat Arestovici.

Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al Republicii Populare Lugansk a declarat pentru televiziunea rusă că Lisiceansk a fost "luat sub control”, dar "nu a fost încă eliberat”. Guvernatorul regiunii Lugansk, Seghei Haidai, spune că asaltul asupra Lisiceansk nu a fost încetat, ruşii apropiindu-se de oraşul asediat din toate părţile.

UPDATE 11.10 Explozii puternice au zguduit Duminică, 3 Iulie, Melitopolul, oraşul ucrainean ocupat de ruşi, din regiunea Zaporojie, potrivit zn.ua. Ruşii au spus că Forţele Armate ale Ucrainei au tras în microdistrictul Aviagorodok, unde se află un aerodrom militar.

Forţele ucrainene au executat peste 30 de lovituri asupra unei baze ruseşti în oraşul Melitopol, ocupat de Rusia în Sudul ţării, a declarat, Duminică, primarul ucrainean în exil al oraşului, potrivit Reuters. „La ora 3 şi la ora 5, au avut loc peste 30 de lovituri exclusiv asupra unei baze militare", a spus pe Telegram primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, care se află în prezent pe teritoriul controlat de Ucraina, adăugînd că baza a fost „scoasă din acţiune".

Forţele Armate ale Ucrainei au distrus una dintre cele patru baze militare ale invadatorilor din Melitopol. Au dat peste 30 de lovituri inamicului, a anunţat Ivan Fedorov în timpul unui mesaj video. Fedorov a mai afirmat şi că o acţiune a rezistenţei ucrainene din zona ocupată a făcut ca un tren blindat rusesc care transporta muniţii să deraieze, Sîmbătă, în apropiere de Melitopol.

Agenţia rusă de ştiri RIA a relatat că Ucraina a lovit zona din Melitopol în care se află aeroportul oraşului, dar nu a precizat ce a fost lovit. Liderul local pus de ruşi în Melitopol, Vladimir Rogov, a declarat că aproximativ 16-18 rachete ucrainene trase din lansatoare multiple au lovit Melitopolul în două serii, la orele 03:00 şi 04:45.

Atacul masiv de azi-noapte pare să fi fost efectuat cu lansatoarele moderne HIMARS primite de la americani, care pot trage salve cîte 6 rachete de precizie de 227 mm M30/M31, cu rază de acţiune de pînă la 70 kilometri.  

Melitopolul ocupat este un centru logistic important pentru armata Moscovei, la fel ca Belgorodul, oraşul din Rusia care ar fi fost atacat azi-noapte de ucraineni, posibil cu rachete balistice Tochka-U.

UPDATE 09.20 Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, după relatări potrivit cărora în oraş au avut loc mai multe explozii, transmite Duminică Reuters. Cel puţin 11 blocuri şi 39 de case au fost avariate, iar cinci dintre ele au fost distruse, a explicat Gladkov, într-un mesaj postat pe aplicaţia Telegram. 

Anterior, Gladkov a declarat că "incidentul" este investigat. "Probabil că sistemul de apărare aeriană a funcţionat", a adăugat el. Cel puţin patru persoane au fost rănite şi două spitalizate, între care un băiat de 10 ani, potrivit lui Gladkov. 

Reuters notează că nu a putut verifica independent relatările şi că, de partea ucraineană, nu există deocamdată o reacţie. 

Belgorod, oraş cu aproape 400.000 de locuitori, situat la circa 40 km Nord de graniţa cu Ucraina, este centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume. De cînd Rusia a invadat Ucraina, la 24 Februarie, au existat numeroase relatări privind atacuri asupra Belgorodului şi asupra altor regiuni aflate la graniţa cu Ucraina, Moscova acuzînd Kievul că a lansat aceste atacuri.  

Ucraina nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile anterioare, însă a descris incidentele drept răzbunare şi "karma" pentru invazia Rusiei, care numeşte asaltul asupra Ucrainei drept "operaţiune militară specială" menită să dezarmeze ţara vecină şi să o protejeze de fascişti.

UPDATE 08.40 Unităţi ale Forţelor Armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat, Sîmbătă, Administraţia militară regională din Odesa. Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene figurează un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.  

Într-un mesaj pe aplicaţia Telegram, preluat de agenţia Ukrinform, Serhii Bratciuk, reprezentantul Administraţiei militare regionale din Odesa, a menţionat că, în prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de Nord-Vest a Mării Negre.   Bratciuk a avertizat că "probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată".  

UPDATE 05:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, Sîmbătă, ajutor internaţional pentru reconstrucţia Ucrainei, avînd în vedere distrugerea masivă suferită de ţară după patru luni de război. În discursul său pentru naţiune, el a menţionat "2.610 oraşe şi sate sub ocupaţie rusă”. Dar de la începutul războiului, pe 24 Februarie, Armata ucraineană a reuşit să elibereze 1.027, a dat asigurări el.

UPDATE 03:00 Oraşul Lisiceansk este în centrul revendicărilor de către cele două forţe armate, ucraineană şi rusă. Ucraina afirmă că Armata face faţă atacurilor ruseşti care au fost intensificate în ultimele zile, însă nu au reuşit să captureze oraşul. De cealaltă parte a taberei, separatiştii pro-ruşi spun că au intrat cu succes în oraş, chiar pînă în centrul acestuia, relatează BBC.

UPDATE 00:00 Forţele armate ruse au bombardat oraşul Pavlograd, din Ucraina. Consiliul orăşenesc a anunţat, pe Telegram atacul ruşilor asupra oraşului din regiunea Dnipropetrovsk.  

„În Pavlograd, există o „sosire”. ”Serviciile relevante funcţionează”, se precizează în comunicat, relatează Libertatea.ro.

Natalia Humeniuk, şeful centrului de presă al Forţelor de Apărare ucrainene, a anunţat că în regiunea Odesa a explodat o mină care a cauzat decesul unei persoane, iar alta a fost rănită. Oficialii militari au precizat că cele două persoane rănite în urma exploziei înotau în mare pe una din plajele din Odesa. 

„O mină a explodat pe coastă în staţiunea Karolino-Bugaz, regiunea Odesa”, a afirmat Natalia Humeniuk.