Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Este ziua a 129-a de la începutul războiului în Ucraina. SUA oferă sprijin militar Ucrainei în valoare de 820 de milioane de dolari. Noul pachet de asistenţă militară conţine echipamente de apărare aeriană, rachete şi obuze, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 08.59 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a mulţumit în mesajul zilnic, Norvegiei, pentru sprijinul anunţat, de a aloca o sumă suplimentară de 1 miliard de euro pentru a sprijini Ucraina pentru anii 2022 şi 2023. „Nu vom uita!”, a spus Zelenski. Norvegia a promis o sumă suplimentară de 1 miliard de euro pentru a sprijini Ucraina pentru restul anilor 2022 şi 2023, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, de asemenea, o asistenţă macrofinanciară de 1 miliard de euro pentru Ucraina, în continuarea pachetului de sprijin al UE de 600 de milioane de euro anunţat în luna Mai. Această propunere vine în urma unei promisiuni a Regatului Unit de a acorda un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce ridică sprijinul total acordat Kievului la 2,3 miliarde de lire sterline. Regatul Unit a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijin umanitar şi economic pentru Ucraina.  

UPDATE 05:30 Ucraina a cerut confiscarea unei nave care transporta cereale dintr-o parte a ţării ocupată de armata rusă. Vestea plecării navei din Berdyansk a fost anunţată pe aplicaţia de socializare Telegram de Evhen Balytskyi, care a fost numit recent de Rusia în funcţia de guvernator al zonelor ocupate din Zaporizhzhia. Nava se află în prezent în largul coastelor turceşti, relatează news.ro. 

UPDATE 05:00 Vitalii Kim, guvernatorul din Mikolaiv, a anunţat că 12 rachete ruseşti au lovit Vineri această regiune, relatează The Kiev Independent. O mare parte dintre rachete ar fi fost doborîte de apărarea antiaeriană ucraineană. Nu au fost raportate victime în urma atacului.

Pentagonul a anunţat, Vineri, un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari. Noul pachet va cuprinde rachete, obuze, dar şi echipamente de apărare aeriană, astfel încît ucrainenii să poate face faţă luptelor dure care se dau în Sudul şi Estul ţării. Statele Unite asigură mai multă muniţie pentru Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (HIMARS). Pentagonul nu a precizat cîte runde de muniţie vor fi asigurate pentru Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare, capabil să lanseze o ploaie de rachete ghidate la aproximativ 40 de mile.

UPDATE 00:00 Investigatori pro-ruşi din autoproclamata Republică Populară Doneţk au anunţat, Vineri, că au pus sub acuzare alţi doi cetăţeni britanici pentru că sunt "mercenari", potrivit Agenţiei de Presă Doneţk, citată de CNN.

"O investigaţie este în desfăşurare faţă de mercenarii britanici Dylan Healy şi Andrew Hill. Ei sunt acuzaţi în baza aceloraşi articole ca şi cei trei mercenari condamnaţi anterior. O investigaţie este în desfăşurare şi au fost formulate acuzaţiile", a informat Agenţia de Presă Doneţk, citînd un oficial din auto-intitulata republică.

Armata ucraineană acuză Rusia că a folosit muniţie incendiară cu fosfor în atacuri desfăşurate Vineri asupra Insulei Şerpilor, la doar o zi de cînd Moscova şi-a retras forţele din avanpostul strategic din Marea Neagră, relatează news.ro.

"Astăzi, în jurul orei 18.00, avioane SU-30 ale Forţelor aeriene ruse au desfăşurat atacuri cu bombe cu fosfor pe Insula Zmiinyi", a arătat Armata într-o declaraţie, referindu-se la Insula Şerpilor.

Ministerul rus al Apărării a descris, Joi, retragerea ca un "gest de bunăvoinţă" menit să arate că Rusia nu va sta în calea eforturilor ONU de a organiza exporturi protejate de cereale din Ucraina.