Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Este ziua a 128-a de la începerea războiului în Ucraina. La finalul summitului de la Madrid, NATO rămîne unită în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. Canada va ajuta Ucraina cu peste 30 de blindate de luptă, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 10.24 Putin a cerut serviciilor de informaţii externe să facă o prioritate din spionajul industrial, mizînd pe acesta pentru dezvoltarea Rusiei, în contextul în care ţara se confruntă cu sancţiuni.

„Ca şi în trecut, una dintre priorităţile în activitatea SVR (Serviciile de Informaţii Externe) este de a sprijini dezvoltarea potenţialului industrial", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, Joi, în cursul unei vizite la sediul SVR, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

UPDATE 09.12 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus că retragerea forţelor ruse din Insula Şerpilor va uşura o parte din presiunea pe coasta ucraineană, dar nu va pune capăt blocadei maritime.

UPDATE 08.01 Ruşii au bombardat, în noaptea de Joi spre Vineri, un bloc din regiunea Odesa, fiind ucise cel puţin 17 persoane şi rănite alte zeci. Printre victime se numără şi copii, potrivit autorităţilor ucrainene. Serviciul de Stat pentru situaţii de Urgenţă al Ucrainei a transmis că o rachetă a lovit un bloc cu nouă etaje, aflat la aproximativ 80 km Sud de oraş. În acest atac, 14 oameni au murit, iar 31 au fost răniţi, inclusiv trei copii.

UPDATE 03:00 Generalul de brigadă Oleksii Hromov a declarat că Rusia foloseşte rachete produse în epoca sovietică. „În peste 50% din raiduri, inamicul foloseşte rachete din rezerva sovietică”, a spus Hromov.

UPDATE 02:20 Premierul canadian Justin Trudeau, a anunţat că ţara sa va ajuta Ucraina cu 39 de vehicule blindate de sprijin de luptă. Acestea vor fi trimise în curînd Armatei ucrainene. 

UPDATE 21.55 Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că Franţa va livra Ucrainei şase obuziere şi vehicule blindate de tip Caesar, relatează Kiev Independent. UPDATE 20.40 O nouă „cortină de fier” coboară între Rusia şi Occident, pe baza unei crize diplomatice fără precedent din pricina conflictului din Ucraina, a afirmat, Joi, liderul diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, relatează AFP. Lavrov este de părere că, summitul NATO este încă o dovadă că SUA ar avea de gînd „să supună toate statele”. „Cortina de fier, de fapt, deja coboară", a declarat Serghei Lavrov, în timpul unei conferinţe de presă la Minsk alături de ministrul Afacerilor Externe din Belarus, Vladimir Makei.

UPDATE 16.49 Măsurile restrictive împotriva Rusiei pot fi catalogate, în anumite circumstanţe, acte de agresiune şi ar putea explica un război, a afirmat, Joi, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, menţionat de Reuters. „Aş vrea să subliniez încă o dată că, în anumite circumstanţe, astfel de măsuri ostile ar putea fi, de ademenea, calificate drept un act de agresiune internaţională. Şi chiar un casus belli (justificare pentru război)”, a afirmat Medvedev, menţionînd că Rusia are dreptul de a se apăra, potrivit Reuters.