Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Este a 126-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Preşedintele Zelenski propune o comisie de anchetă pentru a dovedi că Rusia este vinovată de atacul asupra centrului comercial din Kremenciuk, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 10.44 Rusia reprezintă o ”ameninţare directă” la adresa securităţii statelor membre NATO, reunite într-un summit, la Madrid, declară Miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care urmează să-şi consolideze flancul de Est împotriva invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP. ”Vom spune clar”, în acest summit, care urmează să revizuiască foaia de drum a NATO pentru prima oară din 2010, ”că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii noastre”, subliniază Stoltenberg.

UPDATE 09.24 Cel puţin trei persoane au fost ucise şi cinci rănite în urma unui atac cu rachete al forţelor ruse asupra unei clădiri rezidenţiale din oraşul Mykolaiv, din Sudul Ucrainei, Miercuri, au declarat autorităţile locale care au lansat un efort de salvare pentru supravieţuitori, informează The Guardian.

Primarul Oleksandr Senkevici a declarat că opt rachete au lovit oraşul şi a îndemnat locuitorii să evacueze localitatea. El a spus că clădirea părea să fi fost lovită de o rachetă de croazieră rusă X-55. Fotografiile de la faţa locului au arătat fum care se ridică dintr-o clădire cu patru etaje, cu etajul superior parţial distrus.

UPDATE 05:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus, Marţi, Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a face verificări asupra bombardamentului care a avut loc la centrul comercial din Kremenciuk. Acesta a fost distrus de o rachetă rusească, soldat cu zeci de morţi şi răniţi. A avut loc şi un moment de reculegere la ONU pentru victimele civile din Kremenciuk. În timpul momentului de reculegere s-a ridicat în picioare şi reprezentantul Rusiei.

UPDATE 04:00 Ministerul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar a declarat, Marţi, că au fost recuperate şi repatriate trupurile a 46 de militari pentru a li se face o înmormîntare demnă de nişte eroi. 

„Ucraina a recuperat trupurile a 46 de luptători eroici pentru înmormîntarea lor demnă. 21 dintre ei sunt dintre apărătorii de la Azovstal”, se precizează în comunicat.  Petro Andriuşchenko, consilierul primarului din Mariupol, a declarat că un referendum privind anexarea regiunii Doneţk, va avea loc pe data de 11 Septembrie.  „Un referendum privind anexarea regiunii Doneţk la Rusia este programat pentru 11 Septembrie 2022. Administraţiile de ocupaţie au fost instruite să pregătească locuri şi „comisii pentru desfăşurare” şi le-au predat, în special, comitetelor de auto-organizare ale populaţia”, a scris Petro Andriuşcenko pe Telegram.

UPDATE 00:00 Oficialii din regiunea Odesa au transmis, prin Telegram, că districtul Izmail a fost în continuare atacat cu rachete de croazieră. Forţele ucrainene au reuşit să doboare o ţintă aeriană care a fost urmată de alte cinci rachete lansate de-a lungul ţărmului în timpul zilei de Marţi. 

Administraţia de Stat a Kievului a declarat, Marţi, printr-un comunicat, că pe teritoriul Grădinii Botanice Naţionale Mikola Hrişko a fost descoperită muniţie care provine din cel de-Al Doilea Război Mondial. Au fost descoperite şase obuze şi o grenadă F-1 în apropierea turnului de Observaţie, la o adîncime de 30 de centimetri.