Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Grupul care investighează crimele de război din Ucraina va fi condus de Eli Rosenbaum de la Departamentul de Justiţie al SUA. El este adesea numit cel mai faimos „vînător de nazişti”, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 09.41 Armata ucraineană  a anunţat că a provocat „pierderi semnificative” forţelor ruseşti după ce a lansat mai multe atacuri aeriene asupra Insulei Şerpilor. Anunţul a venit  după ce Moscova a spus Marţi că a respins o tentativă „nebunească” de recucerire a acestei stînci strategice din Marea Neagră. Într-o postare pe Facebook, Comandamentul Operaţional de Sud al Armatei ucrainene a spus că a folosit „lovituri ţintite cu ajutorul diferitelor forţe" pe insulă. „Operaţiunea militară continuă şi necesită tăcere informaţională pînă la încheierea ei”, a adăugat sursa citată.

UPDATE 08.31 Un avion militar rus s-a prăbuşit Marţi, în regiunea rusă Rostov, în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar pilotul a murit, anunţă serviciul de presă al Districtului Militar rus de Sud, relatează AFP. „La 21 Iunie, un avion (de tip) Su-25 s-a prăbuşit în regiunea Rostov, în timpul unui zbor de antrenament prevăzut. Pilotul a decedat”, anunţă această sursă, citată de agenţiile ruse de presă.

UPDATE 07.17 Şeful Administraţiei regionale Harkov, Oleh Siniehubov, anunţă, într-o postare pe Telegram, că 15 persoane au murit şi 16 au fost rănite în luptele de Marţi. Printre morţi se numără şase în Chuhuiv, cinci în Harkov, trei în Zolovhiv şi o fetiţă de 8 ani din Derhachi. 

UPDATE 06.15 Grupul care investighează crimele de război din Ucraina va fi condus de Eli Rosenbaum de la Departamentul de Justiţie al SUA. El este adesea numit cel mai faimos „vînător de nazişti”, deoarece Rosenbaum a fost angajat în căutarea şi deportarea criminalilor de război nazişti.

UPDATE 02.19 Între 20% şi 30% din infrastructura Ucrainei a fost distrusă ca urmare a invaziei ruse, a declarat ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, care a făcut această estimare a pagubelor într-un interviu pentru ziarul francez Le Monde. În urma războiului, drumuri, poduri, porturi, căi ferate şi aeroporturi au fost distruse. Valoarea totală a pagubelor directe aduse economiei Ucrainei cauzate de distrugerea clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (şcoli, spitale etc.) şi a infrastructurii a fost de 105,5 miliarde USD, inclusiv 40 miliarde USD urmare a distrugerii vehiculelor.

UPDATE 01.15 Arestat în Rusia pentru un citat din Putin. „Dacă eşti preşedinte timp de şapte ani, poţi înnebuni”. Activistul din Sankt Petersburg Andrei Olivieri a fost reţinut pentru un afiş cu un citat din Putin, afirmaţie pe care preşedintele rus a spus-o în 2004.

UPDATE 00.19 Ucraina a primit din Germania obuziere autopropulsate de tipul Panzerhaubitze 2000, a anunţat ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov.

UPDATE 00.01 Inamicul a capturat Pidlisne şi Myrna Dolyna în regiunea Luhansk şi se consolidează pe poziţiile atinse se arată în rezumatul Statului Major General al Armatei ucrainene. Pe direcţia Nord, inamicul rus continuă aducerea de mijloace de luptă în zonele de frontieră, precum şi bombardarea cu mortiere şi artilerie a aşezărilor din regiunea Cernihiv. În acelaşi timp, în direcţia Slaviansk, inamicul îşi concentrează principalele eforturi pe menţinerea poziţiilor ocupate anterior, trecînd în apărare. În plus, ocupanţii se consolidează în satul Ustynivka, conducînd o ofensivă în direcţia Bila Gora, unde au înregistrat un succes parţial, dar luptele continuă. De asemenea, inamicul are succes parţial în zona aşezării Gorske. „În direcţia Bakhmut, inamicul a bombardat zonele Berestovo şi Komyshuvakha. El a condus ofensiva în direcţia Alexandropol - Komyshuvakha.

UPDATE 21.28 Autorităţile dintr-o mică localitate din regiunea Harkov au scris pe reţelele sociale despre prezenţa unor soldaţi ruşi fugari pe care locuitorii i-au observat ascunzînd-se în pădure, relatează presa ucraineană. „Ruşii s-au întors aici – răniţi, murdari, înfometaţi, mînioşi, cu echipamentul avariat. S-au refugiat în satul nostru pentru a-şi reface forţele. Avem informaţii că circa 200 de soldaţi ruşi se ascund acum în pădurile de la marginea satului. Sunt căutaţi de comandanţii lor”, a scris un oficial din consiliul localităţii Borova de lîngă oraşul Izium.