Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Ucraina a acuzat Luni Rusia de intensificarea bombardamentelor în Est, unde trupele ruse rezistă cu înverşunare şi, potrivit Moscovei, a lovit platforme de foraj în Marea Neagră de lîngă Crimeea anexată în 2014, scrie AFP, potrivit Adevărul.ro.

UPDATE 08.44 Armata rusă a anunţat, Marţi, că a conectat întreaga regiune ucraineană Herson la canalele de televiziune ruseşti, care vor fi de acum accesibile ”gratuit” în această regiune cucerită de Moscova din Sudul Ucrainei, relatează AFP. De asemenea, aproximativ un milion de oameni din regiune au în prezent acces la aceste canale, se mai arată în comunicat. Aproape întreaga regiune Herson, inclusiv capitala regională, a fost ocupată de trupele ruse încă din primele zile ale invaziei Moscovei, lansată pe 24 Februarie.

UPDATE 04.49 Un referendum pentru ca regiunea Herson, ocupată de Ucraina, să devină parte a Rusiei va avea loc în această Toamnă, au declarat autorităţile autoproclamate din regiune, susţinute de Moscova, potrivit agenţiei de presă ruse RIA.

UPDATE 00.55 Două oraşe cheie din Estul Ucrainei sunt martorii celor „cele mai dificile” lupte, a spus Zelenski, în timp ce forţele ruse au intensificat presiunea în zonă şi au capturat teritoriul de-a lungul unui rîu din prima linie. „Apărăm Lysychansk, Severodonetsk, toată această zonă, cea mai dificilă. Avem cele mai dificile lupte acolo”, a spus Zelenski în timpul unui discurs de seară, după ce a prezis că Moscova va escalada atacurile înainte de un summit UE care va saluta cererea Kievului de a adera la blocul comunitar.

UPDATE 00:20 Trupele ruse au intrat în partea industrială a oraşului puternic asediat Severodoneţk, potrivit guvernatorului regional de la Lugansk, Serhiy Haidai. Uzina chimică Azot este singura parte din zonă care nu este încă ocupată de trupele ruse, a spus Haidai. Satele din apropiere sunt, de asemenea, sub foc continuu.

UPDATE 23.57 75 de militari ucraineni care au apărat insula Şerpilor rămîn prizonierii ocupanţilor ruşi a anunţat ministrul pentru Reintegrare a Teritoriilor Ocupate Temporar, Iryna Vereşciuk, în cadrul unei conferinţe de presă. Între timp, rudele apărătorilor insulei clamează existenţa a 80 de prizonieri.

UPDATE 22.40 În urma bombardamentelor de către ocupanţii ruşi în regiunea Harkov, trei civili au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi astăzi, a anunţat pe canalul său de Telegram şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Synegubov. El a menţionat că în ultimele zile, ocupanţii ruşi, care nu pot reuşi să lupte cu succes împotriva Forţelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov, au intensificat bombardamentele centrului regional şi ale altor aşezări.

UPDATE 21.30 Şapte persoane au fost date dispărute, Luni, în urma unor tiruri atribuite de către Moscova forţelor ucrainene, care au vizat platforme de foraj de hidrocarburi la Marea Neagră, în largul Peninsulei ucrainene Crimea, anexată de Rusia în 2014, anunţă un oficial rus, relatează AFP. ”Din nefericire, confirmăm că sunt trei răniţi şi şapte persoane date dispărute. Garantăm că aceste căutări vor continua”, anunţă într-o poastare pe Telegram guvernatorul Crmeii numit de către Moscova, Serghei Aksionov.

UPDATE 17.11 Partidul prorus şi eurosceptic „Platforma Opoziţiei - Pentru Viaţă”, susţinut în mod deschis de către Moscova, a fost interzis în mod oficial în Ucraina din cauza subminării suveranităţii ţării, a anunţat Luni ministrul Justiţiei Denis Maliuska, potrivit AFP.