Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Pe 18 Iunie, generalul de brigadă Stanislaw Kozei, fost şef al Biroului de Securitate Naţională polonez, a declarat că dacă Rusia va continua să bombardeze  zonele de graniţă ale Ucrainei cu Polonia, Varşovia ar putea prelua apărarea antiaeriană regiunilor de Vest ale acesteia, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 03.26 Rusia îşi completează grupul naval de luptă din Marea Neagră a raportat Comandamentul „Sud” al Armatei ucrainene. "În Marea Neagră, gruparea navală a inamicului şi-a completat dispozitivul. De acum sunt 3 nave de suprafaţă purtătoare de rachete de croazieră de suprafaţă şi 3 submarine, cu un arsenal total de 36 de rachete, precum şi 3 VDK", se arată în comunicat.

UPDATE 02.30 Polonia a fost mult timp în vizorul Rusiei Polonia a fost de mult timp „o ţintă pentru Rusia”, a declarat pe Twitter reprezentantul serviciilor de securitate poloneze, Stanislaw Zharin.

"De mulţi ani, Polonia a fost vizată de Rusia, care foloseşte propaganda şi dezinformarea împotriva Poloniei. Kremlinul ia diverse măsuri, care au ca rezultat o lovitură adusă dreptului fundamental al polonezilor la propria lor statalitate şi securitate", a spus el. Potrivit acestuia, Rusia încearcă să convingă societatea rusă şi Occidentul că Polonia nu are dreptul la statalitate, nu trebuie luată în serios de aliaţi şi ar trebui să fie o „zonă gri” între NATO şi Rusia. Pe 18 Iunie, generalul de brigadă Stanislaw Kozei, fost şef al Biroului de Securitate Naţională polonez, a declarat că dacă Rusia va continua să bombardeze  zonele de graniţă ale Ucrainei cu Polonia, Varşovia ar putea prelua apărarea antiaeriană regiunilor de Vest ale acesteia.

UPDATE 01.39 La Skadovsk, ocupanţii au ucis un angajat al Serviciului de Stat de Urgenţă, a anunţat consilierul preşedintelui administraţiei militare regionale Herson şi adjunct al consiliului regional Herson, Serghei Khlan. Potrivit lui Khlan, bărbatul inspecta locul exploziei, iar după muncă a fost răpit din casă de armata rusă. Ulterior a fost găsit mort. Khlan a mai spus că invadatorii continuă să jefuiască, să terorizeze civili, să răpească şi să agreseze oameni.

UPDATE 00.17 Duminică, 19 Iunie, avioanele ucrainene au distrus un grup tactic de tăria unei companii de trupe ruseşti şi unul dintre bastioanele inamicului. În plus, tunarii antiaerieni ucraineni au doborît o dronă, a declarat purtătorul de cuvînt al forţelor aeriene ale ZSU, Yury Ignat.

„Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei continuă să îndeplinească sarcini de luptă pentru a proteja suveranitatea şi integritatea Ucrainei. Ca urmare a raidurilor aeriene ucrainene, echipamentul şi forţa de luptă a grupului tactic de nivel de companie, precum şi unul dintre bastioanele în care invadatorii ruşi se adăposteau au fost distruse. Tunarii antiaerieni ucraineni au „aterizat” o dronă inamică în ultimele 24 de ore.

UPDATE 22.51 Ruşii au dat detalii despre distrugerile produse de Armata ucraineană la depozitul de muniţii al ocupanţilor din Kryshtalevo, situat în zona ocupată a regiunii Lugansk. Potrivit unui fan al „Novorossiya”, bloggerul Andrei Morozov, cunoscut în reţea sub porecla Fighting Keith Moore, era „un depozit ce conţinea toate tipurile de muniţie, livrate prin gara Krasny Luch din Rusia”.  Bloggerul ucrainean Ihor Lachen, citînd propriile surse, a mai spus că depozitul de arme conţinea "200 de tone de obuze care erau în stoc. Au aruncat totul în aer. Exploziile au durat 12 ore şi după aceea, cîteva ore intermediare, cu pauze. Potrivit rapoartelor, acesta este primul cel mai mare depozit de arme din aşa-numitul LPR”.

UPDATE 20.22 Ruşii au lansat rachete spre Ochakov, regiunea Mykolaiv, ucigînd unul şi rănind doi civili potrivit  comandamentului operaţional „Sud”. Se ştie că ocupanţii au vrut să lovească infrastructura portuară. Cu toate acestea, au vizat şi clădirile rezidenţiale din oraş.

"În cursul zilei, avioanele inamice au tras cu rachete spre Ochakov. Rasiştii au încercat să distrugă infrastructura portuară, dar au lovit şi sectorul privat, distrugînd mai multe clădiri. Două persoane au fost rănite şi un civil a fost ucis", se arată în comunicat.

UPDATE 18.15 Serviciul ucrainean de informaţii a constat că cel puţin trei oameni de încredere ai liderului de la Kremlin se luptă între ei pentru furturile de cereale din zonele ocupate de armata rusă în Ucraina.

UPDATE 17.00 Maşina comandantului ucrainean Evgheni Sobolev, care a devenit colaborator al armatei ruse din Herson, a explodat, Sîmbătă dimineaţă, pe o stradă din oraş, informează publicaţii ucrainene şi ruse, care menţionează mai multe postări şi informaţii oficiale publicate pe reţelele sociale. Autoturismul, un Audi A8, a fost lovit de un dispozitiv explozibil legat de un copac de pe marginea carosabilului şi detonat de la distanţă de luptători din rezistenţa ucraineană, a comunicat consilierul ministrului Afacerilor Interne din Ucraina, Anton Geraşcenko