Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Este a 98-a zi de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Zelenski anunţă că forţele armate ucrainene fac progrese în Herson şi Harkov. Peste 15.000 de crime de război sunt suspectate de la startul invaziei ruse, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 11.00 În Mariupol, soldaţii ruşi au întrerupt alimentarea locală cu apă ca parte a unui asediu brutal asupra oraşului, lăsînd populaţia captivă fără acces la apă potabilă sau canalizare. „Nu există curent, nu există semnal de mobil, nu există apă. Este greu. Nu îmi pot contacta copiii. Nu mai există locuri de muncă, nu mai avem bani.
UPDATE 10.20 Confruntări armate considerate prea periculoase împiedică evacuarea civililor de la Severodoneţk şi nu mai există ”nici o posibilitate de a părăsi oraşul”, a avertizat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai.    

Estimarea unui ONG este că în oraş ar fi rămas pînă la 12.000 de oameni. Adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Maliar, estimează că unul dintre obiectivele Moscovei este ”încercuirea trupelor ucrainene şi complicarea situaţiei, cu scopul de a ne şantaja mai tîrziu cu aceste trupe încercuite, ceea ce putem numi în general «cazan»”.

UPDATE 9.11 Autorităţile ucrainene anunţă că la Kiev a început construcţia primei linii de apărare a Capitalei. Aceasta este situată la o distanţă mare de oraş, pentru a face imposibilă utilizarea unităţilor de artilerie ale trupelor ruse. Administraţia Militară a oraşului Kiev a scris pe Telegram că, dacă are loc un al doilea atac asupra Capitalei, evitarea pagubelor va fi imposibilă.

„Dar, pentru a le minimiza cît mai mult posibil, prima linie de apărare a Kievului este construită la mare distanţă de oraş. Acest lucru va ajuta, în primul rînd, la evitarea utilizării unităţilor de artilerie ale invadatorilor ruşi”, a precizat Administraţia. UPDATE 8.00 Locuitorii din oraşul Severodoneţk, din regiunea Luhansk, au fost avertizaţi să nu părăsească adăposturile anti-bombe şi au fost îndemnaţi să fie pregătiţi cu măşti pentru a se proteja împotriva vaporilor toxici.

Un rezervor de acid azotic a fost lovit de un atac aerian rusesc, a declarat guvernatorul de la Lugansk, Serhi Gaidai, pentru aplicaţia de mesagerie Telegram. De asemenea, a postat fotografii cu un nor mare, roz, deasupra clădirilor rezidenţiale din oraş. Oraşul Severodoneţk este lovit de lupte intense în ultimele zile, iar forţele ruse încearcă din răsputeri să îl cucerească.

UPDATE 7.10 Peste 1.500 de ucraineni au fost evacuaţi din teritoriile temporar ocupate ale regiunii Harkov, a anunţat, Marţi, guvernatorul Oleg Sinehubov. Acesta a precizat că toţi cei evacuaţi sunt deja în siguranţă.

„Sunt femei, copii, bătrîni, persoane cu dizabilităţi. A fost organizat transport pentru toată lumea, în funcţie de solicitările evacuaţilor, care au fost duşi cu autocarul la centrele logistice. Alte 16 persoane au fost evacuate cu trenul”, a precizat guvernatorul regiunii Harkiv.

UPDATE 05:40 Oficialii ucraineni au anunţat „închiderea tuturor comunicaţiilor” în zonele ocupate de ruşi regiunea de Sud a Hersonului, relatează Reuters. Într-o declaraţie, Serviciul de Stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a precizat că a avut loc o intruziune neprecizată „de către regimul de ocupaţie” şi acel echipament fusese oprit şi cablurile deconectate.

„Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile ucrainene şi acces la Internet, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă”, a spus agenţia.

UPDATE 03:00 Germania va livra vehicule de luptă în Grecia care va transmite mai departe vehiculele Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz nu a oferit mai multe detalii cu privire la ce fel de vehicule de luptă de infanterie va transporta în Grecia, sau ce arme va trimite mai departe conducerea de la Atena Kievului. 

UPDATE 02:00 Zelenski a declarat că forţele militare ucrainene fac progrese în apropierea regiunilor Herson şi Harkov. Acesta a adăugat că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentul şi personalul, dar chiar şi aşa luptătorii ucraineni dau dovadă de cel mai mare curaj pe cîmpul de luptă.

„Apărătorii noştri dau dovadă de cel mai mare curaj şi rămîn stăpîni pe situaţia de pe front, în ciuda faptului că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentul şi efectivele”, afirmă Preşedintele ucrainean, în timpul discursului de Marţi noapte.