Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Zelenski face prima vizită în afara regiunii Kiev şi ajunge chiar în prima linie de apărare, la Harkov, în timp ce atacurile  ruşilor continuă în Nordul Ucrainei pentru oprirea Forţelor Armate ucrainene de a se desfăşura în Donbas, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.16 Noul ministru francez de Externe Catherine Colonna efectuează Luni prima sa vizită în Ucraina, pentru a ”exprima solidaritatea Franţei cu poporul ucrainean (...) împotriva agresiunii ruse”, anunţă, Luni, Quai d'Orsay, relatează AFP.   Ea urmează să fie primită de către Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi să se întîlnească cu omologul său Dmitro Kuleba, ”pentru a dscuta mai ales despre blocarea exportului cerealelor şi oleaginoaselor Ucrainei, care provoacă riscuri reale de insecuritate alimentară”, precizează într-un comunicat Ministerul francez de Externe.   Ministrul francez urmează să efectueze, de asemenea, o vizită la Bucea, un oraş situat în centrul Ucrainei, unde au fost masacraţi civili, atrocităţi imputate trupelor ruse.  

Ea urmează ”să predea material de securitate civilă (vehicule de pompieri şi ambulanţe)” autorităţilor ucrainene.  

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează Luni şefilor de stat şi de Guverne din cadrul Uniunii Europene (UE), reuniţi Luni şi Marţi, la Bruxelles, într-un summit extraordinar consacrat situaţiei din Ucraina.

UPDATE 11.03 Forţele ruse au avansat către centrul Severodoneţk, un oraş situat în Estul Ucrainei, bombardat intensiv de săptămîni de zile, în care au loc lupte de stradă, anunţă, Luni, guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, relatează AFP, citat de news.ro.

„Ruşii înaintează către centrul Severodoneţk. Luptele continuă, situaţia este foarte dificilă”, anunţă într-o postare pe Telegram Gaidai.  

”Două persoane au fost rănite Luni, după ce maşina în care se aflau a fost luată drept ţintă, însă se aflau în siguranţă. Trei medici au fost daţi dispăruţi. Infrastructura critică a Sievierodoneţkului este distrusă, 60% dintre locuinţe nu mai pot fi refăcute”, spune Gaidai.

UPDATE 09.00 Încercări de mediere între Moscova şi Kiev în Războiul rus din Ucraina se află în continuare într-un punct mort, după o convorbire telefonică între Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin, pe care occidentalii l-au îndemnat să înceapă ”negocieri directe serioase” cu Volodimir Zelenski.  

Macon şi Scholz i-au cerut, de asemenea, lui Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, la Mariupol, care s-au predat forţelor ruse şi au fost luaţi prizonieri.  

Liderul de la Kremlin le-a dat asigurări că Rusia rămîne ”deschisă unei reluări a dialogului” cu Ucraina în vederea unei soluţionări a conflictului armat, în pofida faptului că negocieri de pace ruso-ucrainene se află într-un punct mort din Martie.   UPDATE 07. Sănătatea preşedintelui Putin şi viaţa sa personală sunt subiecte tabu în Rusia, aproape niciodată menţionate în public. Lavrov a răspuns, printr-un comunicat, unei întrebări a TF1 cu privire la sănătatea lui Putin:

„Nu cred că vreun om cu capul limpede poate vedea la această persoană semnele unei boli sau ale unei afecţiuni oarecare”.

UPDATE 02:00 Ruşii au reluat bombardamentele asupra Nordului Ucrainei. Numeroase orăşele şi sate au fost lovite în ultimele zile din regiunile Sumi şi Cernihiv. Conform datele analiştilor, ruşii atacă aceste regiuni pentru stoparea Armatei ucrainene din a se redesfăşura în Donbas. 

UPDATE 00:00 Ambasadorul german în Ucraina, Anka Feldhusen, a anunţat că Germania va acorda Ucrainei granturi în valoare de 1 miliard de euro.  9 din 10 farmacii din oraşul Herson sunt nefuncţionale, medicamentele nu se mai găsesc. În oraşul Herson cele mai multe farmacii sunt în prezent nefuncţionale, iar locuitorii se află într-o stare teribilă neavînd acces la medicamente vitale pentru unii dintre aceştia pentru susţinerea sănătăţii.