Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Trupele ruse îşi continuă ofensiva în Donbas, concentrîndu-se asupra încercuirii Lysychansk şi Severodonetsk pentru a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Lugansk. Aceasta este ocupată în proporţie de 95%, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 10.33 Armata ucraineană foloseşte biciclete electrice pentru a transporta arme antitanc de nouă generaţie şi pentru deplasarea lunetiştilor pe cîmpul de luptă. Vehiculul cu două roţi este o bicicletă electrică şi reprezintă o nouă eră a tacticilor de pe cîmpul de luptă, relatează Radio Europa Liberă. 

Daniel Tonkopi, co-fondatorul Delfast, firma care a produs vehiculul, a confirmat, într-o postare pe Facebook, că bicicletele electrice ale companiei sunt utilizate în prezent de Armata ucraineană. Tonkopi a susţinut că militarii ucraineni au putut folosi bicicletele pentru cel puţin un raid, doar cu o singură încărcare.

UPDATE 05.12 Israelul a interzis Berlinului să aprovizioneze Ucraina cu rachete antitanc produse în colaborare. Acest lucru a fost raportat de Axios. Potrivit oficialilor americani şi israelieni, autorităţile israeliene au respins cererile SUA ca Ucraina să primească rachete antitanc Spike, produse în Germania, folosind tehnologie israeliană. Conform Axios, oficialul israelian al Ministerului Apărării, Amir Eshel, s-a întîlnit cu adjunctul secretarului american al Apărării pentru politică, Colin Kahl, la Washington, în urmă cu două săptămîni, pentru a discuta despre cooperarea în materie de securitate dintre cele două ţări.

Amir Eshel a subliniat că ţara nu va fi de acord cu un astfel de pas, întrucît Israelul predă Ucrainei doar echipamente militare neletale. 

UPDATE 03.05 Una dintre bărcile blindate de mici dimensiuni ale Marinei ucrainene, care a fost capturată de ruşi în Berdyansk la începutul invaziei, a fost detectată lîngă Insula Şerpilor. Acest lucru a fost raportat de comandamentul operaţional „Sud”.

Este probabil ca inamicul să folosească această barcă sub pavilion ucrainean pentru a efectua provocări prin bombardarea navelor civile străine sau a zonelor de coastă, atît ale Ucrainei, cît şi ale altor ţări din regiunea Mării Negre.

UPDATE 01.36 Austria va prelua tratamentul soldaţilor ucraineni răniţi grav. Acest lucru a fost anunţat de Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de seară, după cea de-a 91-a zi de război. Potrivit lui Zelensky, acesta a purtat o conversaţie cu cancelarul austriac Karl Negammer. Preşedintele ucrainean l-a informat despre situaţia din Donbass şi din alte zone de ostilităţi şi a mulţumit pentru sprijin.

„S-a convenit că Austria îi va prelua pe soldaţii noştri grav răniţi, la tratament”, a spus şeful statului. De asemenea, potrivit lui Zelensky, cei doi au discutat despre cooperarea cu cancelarul pentru integrarea europeană a Ucrainei.

UPDATE 00.48 Comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, Lyudmila Denisova, a făcut un apel la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a verifica respectarea drepturilor soldaţilor Regimentului Azov reţinuţi pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Doneţk, în conformitate cu Convenţia de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. Acest lucru a fost raportat pe Telegram de Denisova.

UPDATE 00.05 Miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov va iniţia un proces împotriva Rusiei cerînd daune în valoare de 17-20 de miliarde de dolari din cauza distrugerii uzinei Azovstal şi a uzinei Mariupol Ilici, pe care acesta le deţinea.