Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Este a 83-a zi de la începutul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Zelenski declară că ţara sa are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. Peste 260 de soldaţi au fost evacuaţi de la Azovstal, scrie Adevărul.ro.

12.27 Autorităţile ucrainene anunţă, Marţi, atacuri ruse cu rachetă vizînd satul Desna, în regiunea Cernihiv, care ar fi cauzat pierderi grele, potrivit şefului Administraţiei Militare, relatează AFP.

Ruşii „au tras rachete vizînd satul Desna în această (Marţi) dimineaţa. Sunt morţi şi numeroşi răniţi”, anunţă într-o postare pe Telegram Viaceslav Şaus.

UPDATE 11.50 Un comandant rus este acuzat că şi-a ucis soldaţii răniţi, care nu mai puteau merge: „Pur şi simplu i-a împuşcat”.

Comandanţii ruşi îşi ucid soldaţii răniţi, în loc să-i ia de pe cîmpul de luptă din Ucraina şi să-i evacueze pentru a fi trataţi, au povestit militarii ruşii căzuţi în captivitate. Aceştia au mărturisit, într-o înregistrare video preluată de cotidianul polonez Onet, că au văzut uciderea a cinci dintre colegii lor.

UPDATE 11.24 Canada este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grîul blocat în Ucraina de război, potrivit ministrului de Externe canadian. Acesta a spus şi că una dintre priorităţile ţărilor occidentale este de a facilita exportul de grîu ucrainean şi de a asigura următoarele recolte ale Ucrainei.

Declaraţia ministrului de Externe Melanie Joly a avut loc în cadrul unei teleconferinţe cu presa, după încheierea unei vizite în Germania şi Belgia, unde a participat la reuniunea miniştrilor de Externe din G7 şi la o întîlnire bilaterală între Uniunea Europeană şi Canada.

UPDATE 10.55 Forţele ucrainene luptă împotriva invadatorilor ruşi cu un model de  mitralieră care a intrat în serviciu cînd Ucraina făcea parte din Imperiu Rus condus de un ţar.

Mitraliera Maxim M1910 cîntăreşte 68 de kilograme şi are un scut blindat fixat pe un suport distinctiv pe două roţi care permite tractarea sa de către un vehicul sau manevrat de echipajul de armă.

UPDATE 09.54 Mikola Kulicenko, un civil ucrainean, a povestit într-un interviu pentru postul public de la Kiev chinurile prin care a trecut. El a fost torturat şi împuşcat, alături de fraţii lui, de către soldaţii ruşi şi a fost aruncat într-o groapă comună.
„Glonţul mi-a intrat prin obraz şi mi-a ieşit pe la ceafă, pe sub ureche. N-a atins organe vitale”, povesteşte Mikola Kulicenko, într-un interviu pentru postul public de la Kiev.

UPDATE 09.03 Mesajul comandatului Batalionului Azov la evacuarea militarilor răniţi din Azovstal: „Războiul e o artă, nu o ştiinţă”. Comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, a spus în mesajul său video, transmis Luni seară, cînd au fost evacuaţi şi soldaţii din oţelăria Azovstal, că decizia a fost luată pentru salvarea vieţilor luptătorilor. El a subliniat că cel mai înalt standard de comandă este îndeplinirea misiunii, în paralel cu protejarea a cît mai multe vieţi.

UPDATE 06.00 O bază militară ucraineană aflată la 15 kilometri de graniţa cu Polonia a fost vizată de un atac cu rachete ruseşti, Marţi dimineaţă. Atacul a fost confirmat de şeful administraţiei militare regionale din Liov, Maksim Kozitski. UPDATE 05.21 Preşedintele ucrainean a discutat cu Kristalina Geogieva despre modul de accelerare a acordării de asistenţă financiară Ucrainei, dat fiind faptul că aceasta are un deficit bugetar pe timp de război în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună. 

UPDATE 04.27 UNICEF: Războiul din Ucraina ameninţă viaţa copiilor subnutriţi din întreaga lume Peste 600.000 de copii din întreaga lume riscă să rămînă fără acces la tratament pentru malnutriţie, din cauza costurilor crescute ale materiilor prime. UNICEF estimează că cel puţin 10 milioane de copii afectaţi de epuizare severă nu au acces la alimente terapeutice. 

UPDATE 03.41 Peste 260 de soldaţi au fost evacuaţi de la combinatul Azovstal, conform declaraţiilor autorităţilor ucrainene. Acesta era ultimul batalion de rezistenţă ucraineană în Mariupol. 

„La 16 Mai, 53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, a declarat ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Ganna Maliar. Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat evacuarea soldaţilor ucraineni. Acesta a spus că Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. 

”O zi dificilă, dar în această zi, la fel ca în toate celelalte, scopul este să ne salvăm ţara şi oamenii. Privitor la situaţia din Mariupol: mulţumită acţiunilor Armatei Ucrainei - forţele armate, serviciile de informaţii, echipele de negociere -, a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi al ONU, sperăm că vom putea salva vieţile băieţilor noştri. Printre ei se află răniţi grav, care primesc ajutor medical. Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. Acesta este principiul nostru. Cred că orice persoană rezonabilă înţelege ce spun”, a declarat Volodimir Zelenski, în timpul discursului de Marţi noapte. 

UPDATE 03.30 O serie de mai multe explozii s-au auzit în centrul Liovului, Marţi, la scurt timp de la declanşarea sirenelor de raid aerian. 

UPDATE 02.00 Ce puţin nouă persoane au murit din cauza bombardamentelor ruseşti asupra Estului regiunii Doneţk, conform declaraţiilor guvernatorului Pavlo Kyrylenko. 

UPDATE 20.42 Au fost identificaţi 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război în Ucraina, a declarat, Luni, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit The Kiev Independent. Trei militari sunt deja judecaţi în Ucraina, a declarat Venediktova, adăugînd că este vorba despre soldaţi care au tras asupra infrastructurii civile din regiunea Harkov.

UPDATE 20.22 Cel puţin 10 civili au fost ucişi, Luni, în bombardamentele organizate de forţele ruseşti asupra oraşului Sievierodoneţk din Estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Serghei Gaidai, relatează Reuters.

Numărul morţilor ar putea fi şi mai mare, dar din cauza bombardamentelor constante, este dificil să identifici numărul exact al victimelor, a mai spus Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii. El a declarat, în cursul zilei de Luni că bombardamentele puternice au provocat incendii în zone rezidenţiale.

UPDATE 19.01 Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, Luni, că în Ucraina au fost concepuţi compuşi pentru arme biologice şi că, în timpul războiului Rusia, a obţinut „probe documentare” cu privire la aceste activităţi desfăşurate pe teritoriul Ucrainei cu ajutorul SUA.

UPDATE 18.03 Ministerul rus al Apărării a anunţat, Luni, că un armistiţiu a fost instituit la combinatul siderurgic Azovstal în vederea eliberării ucrainenilor răniţi, după ce, iniţial, Rusia a refuzat să negocieze eliberarea militarilor blocaţi în tunelurile uzinei, informează AFP.

UPDATE 17.21 O rachetă a forţelor ruse a vizat un depozit de azotat de amoniu în regiunea Harkov (Nord-Estul Ucrainei), au anunţat, Luni, autorităţile locale, relatează AFP.

”Explozia din regiunea Harkov nu reprezintă o ameninţare pentru populaţia locală”, a dat asigurări guvernatorul Republicii Populare Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe contul de Telegram. El a postat şi o imagine în care se poate observa un nor de fum portocaliu care se ridică deasupra cîmpurilor.  

”Un obuz rusesc a lovit un depozit de pe teritoriul regiunii Harkov, unde, potrivit informaţiilor preliminare, a fost depozitat azotat de amoniu”, a spus el. ”Coloana de fum ar putea speria (n.r. populaţia), dar nu există nici un motiv de panică”, a mai precizat guvernatorul.