Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

În centrul Odesei, Palatul Vorontsov, un monument arhitectural de importanţă naţională, a fost avariat de un tir de rachete, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 08.06 Bătălie pe viaţă şi pe moarte. Ultimul bastion al Ucrainei în oraşul-port Mariupol, uzina Azovstal, rezistă în continuare în faţa atacurilor concentrate ale ruşilor.

Imaginile au fost filmate chiar de militarii ucraineni care apără oţelăria Azovstal, singurul obiectiv pe care ruşii nu l-au cucerit în Mariupol, oraşul-port al Ucrainei.

UPDATE 05.41 În satul Velyka Oleksandrivka, regiunea Herson, Forţele Armate ucrainene au dat o lovitură devastatoare depozitului de muniţii al Federaţiei Ruse. Racheta care a distrus stocul de proiectile ruseşti a fost aruncată dintr-o dronă de luptă. Apărătorii ucraineni au remarcat că, pe lîngă echipamentul scump şi un stoc mare de rachete, aproximativ 70 de membri ai armatei ruse au fost ucişi. 

UPDATE 04.53 În regiunea Kiev, un militar rus, care a stat mai mult de o lună ascuns la familia sa, a fost prins. Luptătorii pentru apărarea teritorială i-au transmis acestuia ultimele ştiri de pe front şi anume că soldaţii ucraineni au eliminat deja 26.000 dintre tovarăşii săi. Acum rusul aşteaptă captivitatea şi, eventual, un schimb de prizonieri. UPDATE 04.20 Rusia încearcă să atace pe direcţia Lyman, dar se confruntă cu pierderi devastatoare. Acest lucru a fost declarat de şeful OVA Doneţk, Pavlo Kyrylenko, relatează Ukrinform. Kyrylenko a spus că în regiune a apărut o situaţie dificilă, dar controlată.

„Ofensiva inamicului este pe direcţia Lyman, dar toate încercările lui de a traversa rîul şi de a avansa încă nu au avut succes, inamicul suferă pierderi devastatoare”, a adăugat Kirilenko.

Totuşi, el a menţionat că aceste încercări nu se opresc şi şi-a exprimat încrederea că nu se vor opri pînă cînd apărătorii ucraineni nu vor distruge complet inamicul.

"Nu există nici o aşezare care să nu fi fost bombardată. Cea mai tare lovită este Avdiivka, este bombardată aproape non-stop", a rezumat Kyrylenko.

UPDATE 02.45 Nava rusă „Vsevolod Bobrov” a fost doborîtă în timp ce încerca să livreze pe insula Snake un sistem de apărare aeriană. Acest lucru a fost declarat de consilierul Preşedintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich. Potrivit acestuia, datele preliminare, care trebuie clarificate, indică faptul că nava nu s-a scufundat, dar are avarii grave.

"O altă Chornobaivka este Zmiebaivka. Ei încearcă şi iar încearcă. Ei bine, luaţi această nefericită insulă de dimensiunea a patru terenuri de fotbal, unde nu există nimic unde să vă ascundeţi", a conchis Arestovich.

UPDATE 01.36 De la începutul războiului, Ucraina a cheltuit 8,3 miliarde de dolari (245,1 miliarde UAH) pentru nevoi militare. Acest lucru a fost raportat de Reuters, citîndu-l pe şeful Ministerului de Finanţe ucrainean Serhiy Marchenko.

Potrivit ministrului, aceste fonduri au fost luate parţial de Ministerul Finanţelor din ceea ce era inclus iniţial în bugetul de dezvoltare. Banii au mers pentru orice, de la cumpărarea şi repararea armelor pînă la sprijinul de urgenţă pentru persoanele strămutate în interior.

Potrivit lui Marchenko, în Aprilie, Ucraina a obţinut 60% din veniturile fiscale planificate, iar în Mai şi Iunie aceste venituri sunt estimate la un nivel şi mai mic - 45-50% din veniturile planificate anterior. Marchenko a spus că Kievul are nevoie urgentă de sprijin extern, deoarece trebuie să cheltuiască miliarde de dolari pentru cheltuieli de urgenţă.

În Aprilie, Ucraina a primit ajutor extern în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, din care peste 700 de milioane de dolari au fost sub formă de granturi. 

UPDATE 00.10 Apărătorii Mariupolului continuă să atace inamicul din poziţiile pe care le capturaseră anterior pe teritoriul uzinei Azovstal. Şi asta în ciuda utilizării constante de către inamic a aviaţiei, artileriei navale şi de tun, a tancurilor şi a altor arme.

UPDATE 00.03 În centrul Odesei, Palatul Vorontsov, un monument arhitectural de importanţă naţională, a fost avariat de un tir de rachete, a relatat primarul Ghenadi Truhanov. Ferestrele şi elementele de stuc au fost deteriorate de explozia din monumentul de arhitectură. Trukhanov cere UNESCO să includă oraşul pe Lista Patrimoniului Mondial pentru a salva capodoperele arhitecturale.

„Vreau să fac apel încă o dată la Organizaţia Internaţională UNESCO să includă Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial. Trebuie să ne păstrăm arhitectura pentru generaţiile viitoare, nu numai Odesa, ci întreaga lume", a spus Trukhanov.