Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. Zelenski: Ucraina a recistigat peste 1.000 de localitati de la fortele ruse de la inceputul razboiului

ONU sugerează că cifrele reale cu privire la numărul civililor ucraineni morţi sau răniţi în urma agresiuni ruse sunt mult mai mari, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 09.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a recîştigat controlul asupra şase localităţi Vineri şi 1.015 în total de la începutul conflictului, în Februarie.

''Continuăm să restaurăm teritoriile eliberate ale Ucrainei. Pînă astăzi, 1.015 aşezări au fost eliberate, adică plus şase în ultimele 24 de ore'', a spus el în discursul zilnic.

UPDATE 06.21 În Rubizhne eliberată, regiunea Harkiv, soldaţii ucraineni îi oferă mîncare unei femei. Ea plînge şi spune "A noastră! A noastră! Mulţumesc mult!".

UPDATE 05.50 Reţeaua de televiziune RTVI a publicat o hartă care arată unde comisariatele militare din #Rusia au fost lovite de cocktail-uri Molotov în ultimele luni.
UPDATE 05.16 Un oraş modular temporar va apărea în Borodyanka pentru cei care au fost lipsiţi de locuinţe de către ocupanţi.

Structurile care alcătuiesc oraşul temporar au venit la Borodyanka ca ajutor din partea Guvernului polonez. Oraşul va fi instalat pe teritoriul stadionului local. Acest lucru a fost declarat de şeful OVA de la Kiev, Alexander Pavlyuk. Oraşul modular va fi format din patru complexe. Instalarea tuturor celor patru complexe este programată pentru 16 Mai. Fiecare dintre ele include 22 de module pentru locuit, precum şi o bucătărie, duş, toaletă şi alt spaţiu de locuit necesar. Se lucrează la asamblarea modulelor.
UPDATE 02.09 Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a actualizat datele privind victimele agresiunii ruse din Ucraina, în perioada 24 Februarie - 12 Mai.

Potrivit Radio Svoboda, Oficiul a documentat 3.573 de decese şi 3.816 de răniri ale civililor, comparativ cu 3.541 de morţi şi 3.785 de răniţi la sfîrşitul zilei de 11 Mai. Cu toate acestea, ONU sugerează că cifrele reale sunt mult mai mari.

UPDATE 00.42 Pentagonul poate suspenda livrările de arme către Ucraina a declarat şeful Departamentului de Stat al SUA, John Kirby. Senatul SUA ar trebui să aprobe încă 40 de miliarde de dolari cel mai tîrziu pe 19 Mai. Dacă Senatul nu aprobă proiectul pentru acordarea de ajutor Kievului, Pentagonul poate suspenda  livrările de arme către Ucraina. Potrivit lui Kirby.

"Dacă nu primim aprobarea în curînd, poate exista o perioadă de timp în care nimic nu va fi transferat și am dori să fim siguri că acest lucru poate fi evitat", a spus Kirby.
UPDATE 00.16 În prezent, sunt în derulare negocieri pentru următoarea etapă a  misiunii de evacuare din uzina Azovstal din Mariupol. Acest lucru a fost anunţat de Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video.

”Încercăm, în permanenţă, să îi salvăm pe toţi oamenii de la Mariupol şi Azovstal. În prezent, negociem foarte greu pe următoarea etapă a misiunii de evacuare – evacuarea răniţilor grav, a medicilor. Vorbim despre un număr mare de apărători”, a spus şeful statului.