Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. Rusii distrug, in retragere, podurile care merg spre granita ruso-ucraineana

Trupele ruse din Nord-Estul Ucrainei îşi întăresc poziţiile pe care le deţin pe graniţa ruso-ucraineană, construind tranşee şi puncte întărite, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 06.15 Analiştii de la InformNapalm, pe baza datelor deţinute, sugerează că, în prezent, comandamentul rus ar putea folosi oameni capturaţi pentru a crea o imagine falsă pentru mijloacele de propagandă ruse.

Astfel, ar fi folosiţi prizonieri deja capturaţi, despre care s-ar spune că sunt prizonieri noi proveniţi dintre apărătorii Azovstal, în timp ce apărătorii adevăraţi ar urma să fie gazaţi în catacombele uzinei din Mariupol. Prizonierii pot fi folosiţi şi ca scut uman pentru a efectua o operaţiune de asalt. Pot exista şi alte opţiuni”, se arată în comunicat.

Experţii notează că dezvăluirea informaţiilor privilegiate poate ajuta, dacă nu perturba, planurile la scară largă ale agresorului.

După evacuarea civililor din catacombele de la Azovstal din Mariupol, trupele ruse nu încetează să încerce să captureze uzina, care este apărată de soldaţii ucraineni.  UPDATE 03.36 Artileriştii celei de-a 59-a brigăzi separate de infanterie motorizată, numită după Yakov Gandziuk, au  distrus mai multe echipamentele ruseşti.

Pe pagina de Facebook a brigăzii a fost publicată un videoclip care arată momentul în care o coloană a invadatorilor ruşi este lovită, în timp ce aceasta trecea pe un cîmp. "Din nou, convoiul rasist nu a ajuns la destinaţie. Din nou, ne-au poluat cîmpurile fertile cu fier vechi. Ei bine, nu îşi găsesc drumul spre casă. Aşa că oamenii noştri le arată singura direcţie bună – aceea urmată şi de nava Moskva. Pentru că nu este nimic semănat."

Anterior, s-a raportat că soldaţii ucraineni ai trupelor de asalt au distrus o coloană de puşcaşi marini ruşi şi 5 tancuri în direcţia Harkov.

UPDATE 02.47 În noaptea de 15 Mai, ocupanţii ruşi au tras cu rachete în regiunea Sumy şi au distrus un pod peste rîul Kleven. Şeful administraţiei militare regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, a povestit despre asta în emisiunea teletonului ucrainean. Invadatorii au lansat un atac cu rachetă în incinta întreprinderilor agricole, unde erau hangare pentru echipamente. Inamicul a tras două rachete spre podul peste rîul Kleven din districtul Shostka.

"Podul este complet distrus. După cum înţelegem, acest pod duce în Rusia. Evident, le este teamă că ar putea exista o ofensivă de pe teritoriul Ucrainei către Rusia, pentru că îşi întăresc poziţiile, săpă în mod activ, exploatează teritoriul şi construiesc puncte întărite”, a spus el.

UPDATE 01.42 Pe 15 Mai, Apărarea Aeriană a Ucrainei a distrus 2 elicoptere (Ka-52, Mi-28), 7 drone şi 2 rachete de croazieră. De asemenea, aeronavele de bombardament ucrainene au dat o lovitură zdrobitoare trecerii invadatorilor peste rîul Ingulets.

UPDATE 00.15 Consilierul şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Arestovch, a declarat că Rusia şi-a pierdut pînă acum o treime din armată doar pentru a lua Popasna, Herson şi a ajunge la graniţa regiunii Lugansk. Potrivit acestuia, situaţia reprezintă un colaps complet pentru Kremlin şi faptul că Ucraina va recuceri Crimeea şi Donbasul. 

În Nord-Est, Armata ucraineană a ajuns la graniţa de stat dintre Ucraina şi Rusia.