Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. Risc de epidemie in Mariupol. Rusia mai pierde un general de top

Autorităţile ucrainene mizează pe intervenţia directă a instituţiilor internaţionale din cauza riscului unei epidemii la Mariupol, urmare a înmormîntărilor morţilor peste tot, a lipsei hranei şi medicamentelor şi a calităţii inadecvate a apei potabile, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 10.46 Armata rusă a lansat, Miercuri, patru rachete de croazieră în Zaporijie, se arată într-un comunicat al autorităţilor locale. O rachetă a fost doborîtă de apărarea antiaeriană a oraşului, se mai menţionează în comunicat. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite, iar 62 de clădiri au fost avariate în zonele rezidenţiale ale oraşului.

UPDATE 09.53  Kanamat Botaşov, un general al forţelor aeriene ruse a fost ucis Sîmbătă, în Estul Ucrainei, după ce avionul său a fost doborît de o rachetă Stinger deasupra oraşului Popansa din Donbass, scriu mai multe surse media ucrainene şi internaţionale. Generalul ar fi cel mai înalt ofiţer al forţelor aeriene ruse ucis de la începutul războiului din Ucraina. Presa ucraineană a raportat deja informaţia Duminică, dar pînă în prezent nu există nici o confirmare oficială a morţii generalului rus, potrivit Mediafax. Botaşov a fost considerat în trecut un pilot excelent, dar a fost retras din armata rusă în 2013, după prăbuşirea unui avion Su-27.

UPDATE 08.13 Doi campioni ucraineni la box, Oleh Prudky şi Oleksiy Yanin, au murit în timp ce îşi apărau ţara în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit oficialilor din sport. Prudki, fost campion al Ucrainei la categoria welter uşoară, a murit Duminică în lupta cu forţele ruse, a anunţat Luni Federaţia Ucraineană de Box într-o postare pe Instagram, potrivit CNN.

UPDATE 04.25 Autorităţile ucrainene mizează pe intervenţia directă a instituţiilor internaţionale din cauza riscului unei epidemii la Mariupol, urmare a înmormîntărilor morţilor peste tot, a lipsei hranei şi medicamentelor şi a calităţii inadecvate a apei potabile, a declarat consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, în emisiunea din cadrul teletonului de informare.

El a subliniat că, pe lîngă oroarea morală a înmormîntării morţilor în cele mai diverse locuri, întreg oraşul ocupat de invadatorii ruşi se află în prezent în pragul unei epidemii şi a unei catastrofe ecologice.

Consilierul primarului din Mariupol a adăugat că acele spitale care ar fi început să funcţioneze sunt ficţiune. El a subliniat că pe lîngă lipsa suportului medical şi a medicamentelor din oraş, sunt probleme cu eliminarea gunoiului şi cu procesele naturale de creştere a temperaturii aerului Vara.

UPDATE 03.38 Ocupanţii ruşi au lovit cu rachete „Tornado” cartierele rezidenţiale din Nikolaev, a anunţat purtătorul de cuvînt al comandamentului operaţional „Sud”, Vladislav Nazarov, într-un mesaj video transmis jurnaliştilor.

„Din nou pe cartierele rezidenţiale din Nikolaev au fost lovite prin sistemul de foc de salvă” Tornado”, a remarcat el. Potrivit lui Nazarov, există rapoarte privind rănirea civililor.

UPDATE 01.17 Obuzierele franceze Caesar sunt deja în prima linie. După cum a afirmat comandantul şef Valery Zaluzhny, artileriştii ucraineni au învăţat rapid modul de operare al noilor tunuri autopropulsate, de fapt, în 2-3 ore.