Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. In Mariupol, rusii aduc cantitati importante de clor

Comandamentul Forţelor Aeriene ucrainene a anunţat că Armata ucraineană a doborît cel de-al 201-lea avion de luptă al ocupanţilor ruşi în regiunea Harkov. Orchestra Kalush, cîştigătoarea ediţiei Eurovision din acest an, a făcut apel la salvarea celor care se apără încă în uzina Azovstal, din Mariupol, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 10.40 Un atac cu rachetă a lovit, Duminică dimineaţa, infrastructuri militare din regiunea Liov (Lvov) din Vestul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, într-o postare pe aplicaţia Telegram, informează Reuters.

„Deocamdată nu există informaţii despre persoane decedate sau rănite. Anvergura distrugerilor este în curs de clarificare", a spus Kozitksi, potrivit Agerpres.   

Armata rusă îşi continuă ofensiva În Ucraina, în special în Estul şi Sudul acestei ţări, dar şi cu atacuri asupra altor regiuni, concentrîndu-se pe distrugerea infrastructurii, în special staţii de cale ferată şi poduri.

UPDATE 10.30 Ofensiva rusă în regiunea Donbas şi-a pierdut avîntul, susţine Serviciul Britanic de Informaţii.

„În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, susţine Serviciul de Informaţii al Armatei britanice în buletinul său regulat asupra situaţiei din Ucraina publicat pe Twitter. UPDATE 05.58 Orchestra Kalush a explicat de ce a cerut lumii să salveze Azovstal. Oleg Psyuk a mulţumit pentru sprijinul Ucrainei şi a subliniat că orice victorie pentru Ucraina este acum importantă.

"Este o mare problemă pentru ţara noastră – mai mult de o mie de oameni sunt înconjuraţi din toate părţile şi nu pot ieşi, aşa că cerem ţării să se alăture pentru a ajuta oamenii să iasă. Trebuie să vorbim despre asta, să scriem despre asta. Există multă presă acum. Iar a scrie despre asta, cred că ne va ajuta. Cerem tuturor să acorde atenţie acestui lucru, este foarte important", a spus Oleg Psyuk .

Căutările pe Google pentru „#Azovstal” au crescut de mai multe ori după ce Orchestra Kalush a făcut apelul pentru salvarea apărătorilor din incinta fabricii, la #Eurovision.
UPDATE 04.15 Ruşii aduc cantităţi mari de clor în Mariupol.   

Ocupanţii ruşi importă în mod masiv clor în Mariupol pentru a fi folosit în gropile comune. Cu ajutorul acestuia, invadatorii pot încerca să ascundă urmele crimelor de război din oraş, a spus consilierul primarului din Mariupol Petro Andryushchenko.    „Există informaţii despre furnizarea în masă a clorului pentru Mariupol, pentru utilizare în gropi comune, poate în scopuri sanitare sau, pur şi simplu, pentru distrugerea rapidă a consecinţelor crimelor de război”, a spus el.

UPDATE 02.29 Ucraina nu îşi poate permite nici un „Minsk” şi trebuie să-şi reocupe toate teritoriile, iar aceasta este o chestiune de timp. Acest lucru a fost anunţat de consilierul şefului Preşedinţiei, Mykhailo Podoliak, în cadrul teletonului de informaţii.
„Rusia există în forma sa actuală datorită faptului că expansionismul, dorinţa de a distruge vecinii şi dorinţa de a lua ceva de la vecini este singurul lucru pe care îl vînd lumii. Numiţi-o operaţiune militară specială şi începeţi să distrugeţi. totul", a notat el. Potrivit consilierului şefului OP, lumea este încă şocată de invazia rusă a Ucrainei.

El a amintit că Rusia vorbeşte despre „denazificarea” Poloniei şi despre disponibilitatea ei de a intra în război cu Finlanda şi Suedia. Adică, Federaţia Rusă vinde expansiune şi extindere sub orice pretext. Avem o misiune, din păcate, este doar misiunea noastră ucraineană – să oprim Federaţia Rusă şi să o împingem pînă la graniţele Ucrainei în totalitate", a subliniat Podoliak.

El a amintit cuvintele ministrului Apărării, Oleksiy Reznikov, potrivit cărora Ucraina are şanse să oprească Rusia, dar va dura ceva timp.

UPDATE 01.03 În total, pe 14 Mai, Forţele Armate ucrainene au lovit 8 ţinte aeriene inamice, 10 vehicule blindate şi 30 de ocupanţi.

În regiunea Harkov, Armata ucraineană a doborît cel de-al 201-lea avion de luptă  al ocupanţilor ruşi. Acest lucru a fost anunţat de Comandamentul Forţelor Aeriene pe pagina sa de Facebook.