Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic. Delirul putinist al unei prezentatoare TV din Rusia: „Suntem obligati sa demilitarizam nu doar Ucraina, ci intreaga Alianta NATO”

În Donbas, continuă luptele grele, acesta fiind locul de concentrare maximă a trupelor ruse. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata rusă încearcă să adune forţe în anumite zone pentru a pune din ce în ce mai multă presiune asupra militarilor ucraineni. Între timp, liderii UE au convenit asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, care va permite interzicerea importurilor de petrol din Rusia, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 11.55 O navă cargo, încărcată cu tablă laminată, a părăsit portul ucrainean Mariupol cu direcţia Rostov-pe-Don (Rusia), aceasta fiind prima navă comercială care iese din portul Mariupol după cucerirea acestui oraş de către forţele ruseşti, a anunţat Marţi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, informează Reuters.

UPDATE 11.45 Separatiştii pro-ruşi au anunţat, Vineri, capturarea oraşului ucrainean Liman, în timp ce armata rusă avansează tot mai mult în Estul Ucrainei şi este aclamată de grupurile online pro-Kremlin. Aceştia au avertizat că „armata rusă nu se va opri la Donbas”. 

„Poate că acum suntem martorii unui punct de cotitură în război", a declarat pentru The Moscow Times administratorul canalului de Telegram pro-Kremlin Voenny Osvedomitel. „După pierderea Donbasului, Armata ucraineană ar putea începe în sfîrşit să se destrame”, a mai spus acesta.

UPDATE 11.00 Toate războaiele au armele lor emblematice, de la AK-47 la IED. În Ucraina, este drona.

Un număr mare şi o varietate de drone au fost folosite de ambele tabere din război. Operatorii de drone sunt noii lunetişti, chiar dacă se află adesea la kilometri de cîmpul de luptă, scrie The New York Times. Un videoclip a făcut senzaţie pe reţelele sociale în ultimele săptămîni: O dronă pluteşte deasupra unui cartier distrus de bombe din Ucraina. Sub ea, mai mulţi soldaţi în uniforme ruseşti urcă într-un camion. Drona eliberează un mic exploziv, care cade pe camionul parcat.

UPDATE10.00 Kremlinul a stîrnit un puternic sentiment antirus: vorbitorii de rusă resping „limba inamicului” şi învaţă ucraineană Unul dintre obiectivele declarate ale „operaţiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina a fost apărarea populaţiilor vorbitoare de limbă rusă care ar fi fost persecutate de naţionaliştii ucraineni. În mod ironic, de la începutul războiului, vorbitorii de rusă din Ucraina s-au înscris la cursuri pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limbă ucraineană.

UPDATE 09.30 Mesajul delirant al „Păpuşii de fier” a lui Putin: „Suntem obligaţi să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci şi întreaga Alianţă NATO”.

Olga Skabeyeva, prezentatoare la televiziunea de stat rusă, a transmis că „poate a venit timpul să admitem că operaţiunea specială a Rusiei în Ucraina s-a încheiat, în sensul că a început un adevărat război. Mai mult, este Al Treilea Război Mondial. Suntem obligaţi să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci şi întreaga Alianţă NATO”.