Ucraina invadata, devastata și mutilata de rusi se apara eroic

Potrivit locuitorilor din Vasylivka, numărul militarilor ruşi a crescut semnificativ în oraş. Aceştia sunt staţionaţi în zone rezidenţiale pentru a se ascunde în spatele civililor şi a-i folosi ca scuturi umane, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 11.32 Bătălia de la Donbas rămîne principalul interes strategic al Rusiei, în vederea îndeplinirii obiectivului declarat de a asigura controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, precizează Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic, într-o postare pe Twitter.

„Bătălia de la Donbas rămîne principalul interes strategic al Rusiei, în vederea îndeplinirii obiectivului declarat de a asigura controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk”, se arată în comunicat. „Luptele grele din regiunile respective s-au purtat în special în jurul Lysychansk şi Severodontsk, cu o încercare de a avansa spre Sud din Izium către Slovyansk”, mai precizează Ministerul britanic al Apărării. „Datorită rezistenţei ucrainene, cuceririle teritoriale ale Rusiei sunt limitate şi au fost obţinute cu un cost semnificativ în rîndul forţelor ruse”, se mai specifică în comunicat.

UPDATE 11.19 Ucraina a planificat pentru Vineri o operaţiune menită să evacueze civilii care sunt ascunşi în oţelăria Azovstal, unde se află ultimii luptători care apără oraşul-portuar Mariupol, din Sudul ţării, potrivit Preşedinţiei ucrainene, relatează Reuters.

”Azi (n.r. Vineri) este planificată o operaţiune menită să scoată civilii din uzină (n.r. Azovstal)”, a precizat Cabinetul Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, fără a oferi detalii.

Secretarul general al, ONU Antonio Guterres, a declarat, după întîlnirea cu Zelenski la Kiev, Joi, că au avut loc discuţii intense cu scopul de a permite evacuarea civililor din combinatul siderurgic Azovstal, care a fost atacat de forţele ruse care ocupă Mariupolul. Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a fost de acord, ”în principiu”, cu implicarea ONU şi a Comitetului Internaţional pentru Crucea Roşie în evacuarea uzinei Azovstal, potrivit lui Guterres.

Primăria Mariupolului a comunicat că aproximativ 100.000 de locuitori sunt ”în pericol de moarte” din cauza bombardamentelor ruseşti şi a condiţiilor insalubre, descriind o penurie ”catastrofală” de apă potabilă şi alimente.

UPDATE 11.13 Vicepremierul Slovaciei, Veronika Remisova, a spus că, după ce războiul din Ucraina se va sfîrşi, Rusia va trebui să plătească pentru reconstrucţia acestei ţări. De asemenea, ea a adăugat că va fi necesară reintegrarea Rusiei, pentru a nu ajunge izolată şi singură precum Coreea de Nord.

„Agresorul va trebui să plătească pentru reconstrucţie la sfîrşit, pentru că agresorul a distrus oraşe, naţiuni, vieţi, şi va trebui să plătească pentru pagubele provocate", a spus Remisova, în timpul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres.  

Veronika Remisova a participat la New York la o reuniune la nivel înalt a Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru punerea în aplicare a unei noi agende urbane. Ea este şi ministrul Investiţiilor, Dezvoltării Regionale şi Informatizării şi a precizat că Slovacia aduce şi va continua să aducă un ajutor financiar consecvent Ucrainei.  

„Noi ajutăm Ucraina nu doar cu arme, pentru ca ea să se poată apăra, ci şi cu ajutor umanitar şi cu bani. Noi o facem în calitate de Slovacia, noi o facem în calitate de membru al UE. Şi noi o vom face cînd războiul se va opri", a adăugat vicepremierul slovac.  

UPDATE 11.05 Forţele ruse ”jefuiesc ţăranii”, deoarece au furat mai mult de 60 de tone de grîu şi camioanele de marfă unde erau depozitate acestea din oraşul Kameanka-Dniprovska, potrivit unui comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, publicat Vineri.

”În teritoriile ocupate temporar, autorităţile de ocupaţie ruse continuă să ia măsuri menite să restricţioneze deplasările, să aresteze locuitorii şi să oprească ajutorul umanitar să ajungă pe teritoriul Ucrainei. În plus, ocupanţii ruşi jefuiesc ţăranii. De exemplu, mai mult de 60 de tone de grîu alături de camioanele de marfă au fost furate din cooperativa agricolă din oraşul Kameanka-Dniprovska”, se arată în comunicatul emis de Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Trupele ruse continuă să blocheze Mariupolul, inclusiv oţelăria Azovstal, se mai menţionează în comunicat. De asemenea, 15 ţinte aeriene au fost vizate de trupele ucrainene, Joi, dintre care un avion, 5 rachete de croazieră şi 9 drone tactice operaţionale, se mai precizează în comunicat.

Ivan Fedorov, primarul oraşului Melitopol, care este asediat de trupele ruse de cîteva săptămîni, a vorbit despre acest incident, relatează CNN.

”Astăzi (n.r. Vineri) s-a extins la scară industrială. Ieri am publicat un videoclip cu un convoi de peste 50 de maşini cu remorci care scot cereale din teritoriile noastre ocupate și astăzi nu ştim unde l-au trimis”, a declarat Fedorov.

Zona din jurul Melitopolului este bogată în culturi de cereale. Ucraina este cunoscută drept ”grînarul Europei” şi este o sursă-cheie de grîu şi porumb, în special pentru ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, care depind de importuri. Probabila întrerupere angro a recoltei din acest an ar putea fi un dezastru, cauzînd o penurie de alimente, iar preţurile la produsele agricole esenţiale vor creşte.

UPDATE 11.00 Un depozit de petrol din districtul Kirovskii, regiunea estică separatistă Doneţk, controlată de forţele pro-ruse, a fost atacat de Armata ucraineană şi incendiat în timpul nopţii, unul din rezervoare şi patru substaţii de transformare fiind avariate, a declarat şeful administraţiei regionale, Alexei Kulemezin, relatează CNN.

Mai multe videoclipuri distribuite pe reţelele sociale au arătat incendiul izbucnit la depozitul din districtul Kirovskii. ”Drept urmare a bombardării districtului Kirovskii de către obuze ucrainene, un rezervor de la depozitul de petrol a fost avariat”, a declarat şeful administraţiei separatiste Doneţk, Alexei Kulemzin.

El a mai spus că patru substaţii de transformare au fost avariate. Autorităţile ucrainene nu au comentat incidentul, dar incendiul este unul din o serie de incendii care au avut loc recent în depozitele de combustibil şi muniţie controlate de Rusia.

UPDATE 9.00 Rusia şi-a continuat Vineri ofensiva în regiunile orientale şi meridionale ale Ucrainei, a doua zi după atacurile cu rachete asupra Capitalei Kiev, în plină vizită a secretarului general al ONU Antonio Guterres, scrie AFP.

Bombardamentul la Kiev, primul de la mijlocul lui Aprilie, a avut loc după deplasarea, Joi, a secretarului general al ONU la Bucha şi în alte suburbii ale Kievului, unde a cerut Moscovei să „coopereze” cu ancheta Curţii Penale Internaţionale cu privire la posibile crime de război.   

"Seara, inamicul a tras asupra Kievului. Două atacuri în cartierul Chevchenkovsky, la etajele superioare ale unui imobil rezidenţial", a spus primarul oraşului, Vitali Kliciko.   

Potrivit Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, sunt "cinci rachete" care au fost trase asupra Kievului.

„Acest lucru spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei faţă de instituţiile internaţionale, despre eforturile liderilor ruşi de a umili ONU şi tot ceea ce reprezintă organizaţia", a comentat Zelenski în alocuţiunea sa.   

Jurnaliştii de la AFP au văzut un etaj al unei clădiri în flăcări cu fum negru ieşind prin ferestrele sparte, în timp ce numeroşi poliţişti şi ajutoare erau prezente la faţa locului. Potrivit serviciilor de siguranţă, zece persoane au fost rănite în timpul atacurilor. 

UPDATE 04.35 OSCE va lua măsuri imediate pentru a închide Misiunea Specială de Monitorizare în Ucraina, a declarat preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, şi secretarul general OSCE, Helga Maria Schmid. „OSCE va lua imediat măsuri prompte, administrative şi financiare pentru a închide misiunea într-un mod cît mai responsabil şi mai eficient din punct de vedere al costurilor, în timp ce siguranţa membrilor misiunii din toată Ucraina va rămîne o prioritate”, a spus Schmid.

„Nu este o decizie uşoară. Am explorat toate opţiunile posibile prin dialogul politic cu statele membre pentru a prelungi mandatul Misiunii Speciale de Monitorizare, dar poziţia Federaţiei Ruse nu ne-a lăsat de ales decît să luăm măsuri pentru închiderea misiunii”, a spus el.

În acelaşi timp, OSCE va încerca să îşi continue activităţile în Ucraina în conformitate cu angajamentele existente. Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina, formată din observatori civili neînarmaţi, a fost înfiinţată în Martie 2014. Scopul său a fost să monitorizeze situaţia din Donbass şi în toată Ucraina. În Februarie 2022, în ajunul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, peste 60% dintre observatorii OSCE din ţările occidentale şi peste 40% dintre membrii personalului ucrainean au intrat în concediu , iar unii au fost rechemaţi. Cu toate acestea, misiunea şi-a continuat activitatea. La începutul lunii Martie, Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE a evacuat observatori internaţionali din Doneţk şi Lugansk ocupate de Rusia.

UPDATE 03.50 De la începutul războiului cu Rusia, în Ucraina, 369 de spitale au fost avariate şi 39 complet distruse. Ministrul Sănătăţii al Ucrainei Viktor Lyashko a anunţat acest lucru în cadrul teletonului naţional care are loc zilnic. În regiunea Luhansk, ocupanţii ruşi au distrus aproape toate instituţiile de îngrijire a sănătăţii. Sunt necesare aproximativ 39 de miliarde şi 500 de milioane de grivne pentru a reface cele 39 de spitale complet distruse", a spus el. Potrivit acestuia, cea mai dificilă situaţie este în Estul şi Sudul Ucrainei.

„Cea mai gravă şi mai dificilă situaţie de astăzi este în punctele fierbinţi în care au loc luptele. Acolo sosesc un număr mare de răniţi şi medicii noştri lucrează acolo non-stop. Unul dintre cele mai dificile puncte este oraşul nostru erou, Mariupol. Acolo sunt lucrătorii noştri medicali, este posibil să salvăm vieţile tuturor celor care au suferit de glonţul ocupantului”, a spus el.

UPDATE 03.34 Armele cu rază lungă de acţiune vor fi cruciale în următoarea fază a războiului Ucrainei împotriva Rusiei. Acest lucru a fost declarat de secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care a vorbit la o conferinţă de presă la Pentagon, în compania secretarului canadian al Apărării, Anita Anand.

„Ceea ce va fi crucial în această următoare bătălie este focul la distanţă lungă”, a spus şeful Pentagonului. El a comentat, de asemenea, cererea lui Biden de 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.

„Îndemnăm Congresul să aprobe cererea noastră fără întîrziere şi să le mulţumim pentru sprijinul enorm de pînă acum”, a adăugat el.

La rîndul său, Anita Anand a confirmat că Armata canadiană îi învaţă şi pe ucraineni cum să folosească obuzierele Howitzer.

UPDATE 02.40 Consecinţele atacului de astăzi cu rachete în districtul Shevchenko din #Kiev: Potrivit informaţiilor preliminare, zece persoane au fost rănite şi cinci au fost salvate. Lucrările de căutare şi salvare continuă.

UPDATE 02.35 În Vasylivka (regiunea Zaporoje), ocupată temporar, trupele ruse şi-au construit poziţiile între case pentru a folosi civilii ca scuturi umane. Acest lucru a fost raportat de Zaporizhzhya OVA. 

"Potrivit locuitorilor din Vasylivka, numărul militarilor ruşi a crescut semnificativ în oraş. Aceştia sunt staţionaţi în zone rezidenţiale pentru a se ascunde în spatele civililor şi a-i folosi ca scuturi umane", se arată în comunicat.

”Mulţi rezidenţi refuză să coopereze cu ruşii”, a spus OVA.

”Inamicul trage în poziţiile Forţelor de Apărare ale Regiunii Zaporizhzhya cu mai multe lansatoare de rachete şi artilerie de-a lungul aproape întregii linii de contact. Ruşii încearcă fără succes să avanseze şi să continue să-şi consolideze forţele”, a subliniat în OVA.

Potrivit unui corespondent UNIAN, „poliţia” de ocupaţie a început să lucreze în oraşul Dniprorudne, raionul Vasylivka, regiunea Zaporijia. 

UPDATE 01.00 Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a spus jurnalistului BBC Ben Brown că a fost şocat de atacul cu rachete ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Kiev. În acel moment, el a purta discuţii cu Preşedintele ucrainean Zelenski.

Ministerele de Externe ale Israelului şi Germaniei le cer cetăţenilor lor să părăsească Transnistria.

„În contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiunea transnistreană şi avînd în vedere capacitatea limitată a Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistenţă cetăţenilor israelieni care locuiesc acolo, cetăţenii israelieni sunt îndemnaţi să părăsească Transnistria cît mai curînd posibil”,  a spus noul ambasador rezident în Moldova, Joel Lyon. Joel a mai menţionat că Ministerul de Externe îndeamnă cetăţenii israelieni care intenţionează să sosească în Transnistria în viitorul apropiat să-şi anuleze călătoria în acest moment.

Ministerul german de Externe a actualizat şi recomandările pentru călătorii. "Situaţia de securitate din Transnistria s-a deteriorat. În acest context, călătoriile în Transnistria sunt puternic descurajate", se arată într-un comunicat al agenţiei. Cetăţenii Germaniei sunt îndemnaţi să verifice dacă şederea lor este obligatorie şi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale/forţelor de securitate.

„Vă rugăm să reţineţi că Ambasada Germaniei la Chişinău nu poate oferi asistenţă consulară în Transnistria”, a avertizat Ministerul de Externe.