Ucraina invadata, devastata și mutilata de rusi se apara eroi

Buriaţii au tras focuri de armă asupra kadiroviţilor din Chornobayivka. La întrebarea cum vom împărţi prada şi la întrebarea cine va merge în prima linie, buriaţii au cîştigat, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 13.18 Purtătorul de cuvînt al Administraţiei Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk, a anunţat că oraşul a primit noi sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit acestuia, noaptea trecută a fost liniştită la Odesa, unde nu au mai avut loc bombardamente.

 „Forţele noastre de apărare aeriană au primit noi sisteme pentru lupta împotriva inamicului. Operaţiunea de contrasabotaj continuă, iar în curînd vom anunţa rezultatele”, a scris Bratciuk pe Telegram.

Acesta a remarcat că ruşii continuă să ameninţe regiunea cu lovituri de rachete din Marea Neagră. De asemenea, Bratciuk a precizat că forţele ruse se regrupează şi îşi intensifică misiunile de recunoaşterea aeriană. Serhi Bratciuk a mai scris că Odesa se pregăteşte să instituie o interdicţie de circulaţie care va fi în vigoare din seara zilei de 1 Mai pînă în dimineaţa de 3 Mai.

UPDATE 13.01 Rusia anunţă, Sîmbătă, că unităţile sale de artilerie au lovit peste noapte 389 de ţinte ucrainene, inclusiv 35 de puncte de control, 15 depozite de arme şi muniţii şi mai multe zone în care erau concentrate trupele şi echipamentele ucrainene. Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit patru depozite de muniţie şi combustibil.

La Kiev, Ministerul Apărării ucrainean susţine că a distrus peste 1.000 de tancuri ruseşti de la începutul războiului. Peste 23.000 de soldaţi ruşi au fost, de asemenea, ucişi.

UDPATE 12.18 Ministerul britanic al Apărării a transmis, potrivit unui raport publicat Sîmbătă, că Rusia a fost obligată să-şi regrupeze trupele, după ce ruşii nu au reuşit să avanseze suficient în zona de Nord-Est a Ucrainei.

Conform raportului citat, Rusia speră să corecteze anumite aspecte care nu au funcţionat anterior şi au limitat avansul trupelor sale pe teritoriul Ucrainei, apelînd la concentrarea puterii combatante, reducerea liniilor de aprovizionare şi simplificarea comenzii şi controlului militar.

UPDATE 11.44 Armata rusă a deschis focul asupra civililor care erau evacuaţi cu două autobuze din Popasna, o localitate din regiunea Lugansk. Nu există încă informaţii legate de eventuale victime, a transmis, Sîmbătă, primarul oraşului, Mykola Khanatov, care a precizat că 31 de civili erau evacuaţi din oraş, iar mulţi alţii doresc să plece.

UPDATE 10.49 Sîmbătă, 30 Aprilie, un incendiu de amploare a izbucnit în departamentul de turbine al centralei TPP-2 Sahalin, situată în Orientul Îndepărtat al Rusiei, informează Ukrinform, citînd Interfax.

„Angajaţii centralei au eliminat incendiul în secţia de turbine. Dar focul a izbucnit din nou cu vigoare. Compartimentul turbinelor este pornit. Situaţia este agravată de vîntul puternic din zonă”, potrivit serviciului de presă al autorităţilor regionale.

UPDATE 07.21 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că este risc mare ca discuţiile de pace cu Rusia să se încheie, din cauza atrocităţilor comise de soldaţii ruşi, transmite Interfax, potrivit Reuters. Zelenski a precizat, însă, că este în continuare dispus să se întîlnească cu Vladimir Putin.

UPDATE 06.30 Parada Victoriei de la Moscova, de pe 9 Mai va fi mai modestă, în comparaţie cu anul anterior. În loc de 191 de vehicule militare în 2021, vor participa doar 129 de echipamente militare. Numărul participanţilor va fi redus de la 12.000 de persoane la 10.000, transmite BBC. De menţionat că în aşa-numita Republică Populară Doneţk, parada de 9 Mai a fost anulată.

UPDATE 05.10 Un expert militar care a apărut la televiziunea de stat rusă spune că în regiunea Doneţk a fost pregătit un „lagăr de filtrare”, care poate accepta pînă la 100.000 de prizonieri. Cu o capacitate aşa de mare de primire, el vorbeşte, evident, nu doar despre prizonierii de război, ci despre ucrainenii care nu salută invazia lui Putin. Cîte oare astfel de tabere sunt înfiinţate pe teritoriul rus ori pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia?

UPDATE 01.52 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereşciuk a spus că Moscova a încercat să schimbe civili ucraineni cu prizonieri de război ruşi, ceea ce este interzis de Convenţia de la Geneva. „Au luat toţi aceşti ostatici, civili, femei şi pentru a încerca să-i folosească”, a declarat Vereshchuk pentru BBC.

UPDATE 01.20 Ben Wallace: Putin ar putea declara un nou război împotriva „naziştilor” lumii. Putin vrea să anunţe mobilizarea în masă a rezervelor sale pentru un impuls final în Ucraina în timpul paradei din 9 Mai, relatează Daily Mail, citîndu-l pe secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

UPDATE 00.35 Taras Dumenko, şeful administraţiei militare a satului Gostomel, a declarat că cimitirele din Gostomel vor fi închise în zilele de înmormîntare din cauza pericolului minelor.

„Rog pe toată lumea să nu participe la întîlnirea cu cei cărora vreţi să le cinstiţi memoria. Împreună cu administraţia militară raională, am decis să închidem toate cimitirele din raionul nostru în zilele de înmormîntare şi să amînăm vizitele la cimitire ale cetăţenilor pentru o anumită perioadă, pînă vom reuşi să facem deminarea”, a spus Dumenko. El i-a îndemnat pe oameni să-şi comemoreze morţii acasă, cel puţin în anul acesta.

UPDATE 00.27 Nu numai belaruşii, ci şi ruşii luptă de partea Ucrainei. Legiunea „Freedom of Russia” merge pe front. Unităţi ale Legiunii „Libertatea Rusiei”, formate din ruşi pro-ucraineni, s-au mutat pe cîmpurile de luptă din Estul Ucrainei,după două luni de antrenament.

UPDATE 00.12 Consilierul şefului biroului prezidenţial, Oleksiy Arestovich, a vorbit despre rezultatele schimburilor de focuri dintre buriaţi şi ceceni din regiunea Herson. Acest lucru a fost discutat în emisiunea „Fagin Live”.

„Buriaţii au tras focuri de armă asupra kadiroviţilor din Chornobayivka. La întrebarea cum vom împărţi prada şi la întrebarea cine va merge în prima linie, buriaţii au cîştigat, spun ei. Eu am crezut întotdeauna în ei. Dacă sunt daţi la o parte, se luptă foarte rău”, a spus el.

Potrivit unui corespondent UNIAN, Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării a raportat că în Kiselyovka ocupată (comunitatea satului Chornobayiv din regiunea Herson) a avut loc un schimb de focuri între armata rusă de naţionalitate cecenă şi cea buriată.

„Peste 50 de participanţi din fiecare tabără au fost observaţi în incidentul nocturn. Numărul exact de răniţi şi morţi nu este cunoscut”, se arată în comunicat. Anterior, în oraşul Nova Kakhovka din regiunea Herson a avut loc un schimb de focuri între militanţii de la ORDLO şi armata rusă. 

UPDATE 23.50 Astăzi, 14 atacuri inamice au fost respinse cu succes în Donbass. Un avion şi 7 UAV au fost doborîte. Acest lucru a fost raportat de centrul de presă al Cartierului General al Operaţiunilor Forţelor Comunale.

„Apărătorii ucraineni au distrus 11 tancuri, 7 sisteme de artilerie, 27 de unităţi de vehicule blindate, un vehicul blindat de luptă şi 14 vehicule inamice”, se arată în comunicat. De asemenea, se remarcă faptul că unităţile de apărare aeriană au doborît un avion şi 7 vehicule aeriene fără pilot (drone) inamice pe cerul Donbasului ucrainean.

UPDATE 21.20 Germania ia în considerare trimiterea de obuziere cu rază lungă de acţiune în Ucraina, a declarat, Vineri, o sursă de securitate pentru Reuters, confirmînd un raport publicat de ziarul Welt am Sonntag la doar cîteva zile după ce Berlinul a decis, pentru prima dată, să furnizeze arme grele Kievului.

UPDATE 21.09 Autorităţile din Capitala Ucrainei, Kiev, au îndemnat oamenii să nu-şi mai folosească maşinile pentru a economisi combustibil pentru Armată, relatează CNN.

"Kieveni, dacă v-aţi întors în Capitală, vă rugăm să folosiţi transportul public dacă este posibil. Cei care se află în locuri sigure [în afara Kievului], vă rugăm să aşteptaţi înainte de a vă întoarce", a declarat Mykola Povoroznyk, adjunctul şefului Administraţiei de Stat a oraşului Kiev, adăugînd că autorităţile ţin cont şi de nevoile Armatei şi apărătorilor ucraineni.  

UPDATE 20.55 Ofensiva rusă în Donbas, care progresează "lent şi inegal" din cauza rezistenţei ucrainene, este în întîrziere faţă de calendarul prevăzut, a declarat, Vineri, un oficial cu rang înalt al Pentagonului, citat de  AFP.  

"Au întîrziat cel puţin cu cîteva zile. Ruşii sunt departe de a face joncţiunea între trupele intrate în regiunea Harkov (Est), la Nord de Donbas, şi cele venite din Sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk”, a declarat oficialul sub protecţia anonimatului.  

UPDATE 20.37 Uniunea Europeană ar putea să aprobe un embargo treptat asupra petrolului rusesc de săptămîna viitoare, potrivit oficialilor UE, relatează The Guardian.

UPDATE 19.52 Peste 600 de persoane au fost rănite în bombardamentele ruseşti care au vizat, miercuri seara, spitalul improvizat din cadrul oţelăriei asediate Azovstal, a precizat primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, relatează CNN.

”Ştiţi deja că au aruncat bombe asupra spitalului, bombe aeriene au distrus spitalul şi acest lucru este un semn de crimă de război, pentru că numărul răniţilor era înainte de 170, iar în prezent este peste 600”, a declarat primarul Vadm Boicenko pentru televiziunea ucraineană. Oţelăria Azovstal din Mariupol a fost puternic bombardată Miercuri seara, potrivit mai multor surse din presă.

Boicenko a mai afirmat că ruşii au înfiinţat patru centre de ”filtrare” în oraş unde sunt controlaţi cei care vor să fie evacuaţi.

”Dacă cineva pleacă din oraş şi are, într-un fel sau altul, legătură cu serviciul public, cu serviciul municipal, primeşte vestea tristă că merge la închisoare. Acolo sunt deţinuţi şi torturaţi”, a mai spus el. Boicenko a adăugat că unele familii care doreau să plece pe teritoriul ucrainean au fost forţate să meargă în zonele controlate de ruşi.

Putin nu are încredere în Măcelarul din Alep. L-a trimis pe celebrul general Gherasimov să comande personal ofensiva în Estul Ucrainei  

UPDATE 18.00 În zonele ocupate ale regiunii Herson, ocupanţii ruşi „impun fermierilor locali o nouă formă de iobăgie”, consideră politologul Serghei Danilov, expert la Centrul de studii privind Orientul Apropiat, într-o postare pe facebook, preluată de agenţia UNIAN.

UPDATE 17.05 Avioanele de luptă NATO staţionate în jurul Mării Baltice şi Negre au interceptat de mai multe ori în ultimele patru zile avioanele ruseşti în apropierea spaţiului aerian al Alianţei, arată un comunicat NATO.

Radarele NATO au identificat un număr de aeronave neidentificate deasupra Mării Baltice şi Negre începînd de Marţi, 26 Aprilie. În regiunea Mării Negre, mai multe avioane NATO din România, Marea Britanie şi alte state au fost ridicate de la sol pentru interceptarea avioanelor ruseşti.  

UPDATE 16.00 Kremlinul a afirmat, Vineri, că propunerea Preşedintelui SUA, Joe Biden, de a le permite autorităţilor americane să confişte active ruseşti şi să folosească fondurile astfel obţinute pentru a sprijini Ucraina ar reprezenta o expropriere ilegală, transmite Reuters.

UPDATE 15.25 Oficialii ucraineni au anunţat că un oraş de lîngă Harkov a fost recucerit de la ruşi, potrivit CNN. Este vorba despre Ruska Lozova, o aşezare importantă din punct de vedere strategic, aflată pe autostrada Harkov-Belgorod. Din această suburbie, în timpul ocupaţiei, ruşii ar fi tras asupra cartierelor rezidenţiale din Harkov.

UPDATE 14.45 Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a avertizat că Putin ar putea încerca să „mobilizeze” poporul rus printr-o ofensivă globală împotriva „naziştilor”, deoarece invazia sa în Ucraina a „eşuat”.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea declara cel de-al treilea război mondial în doar două zile, potrivit secretarului britanic al Apărării.