Ucraina i-a ”bubuit” rău pe ruși – la o distanță de 600 de kilometri în spatele frontului, a lovit cel mai modern avion de luptă al Rusiei

Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev raportează că, pe 8 Iunie, un avion de luptă multirol Su-57 a fost lovit pe teritoriul aerodromului Ahtubinsk din regiunea rusă Astrahan, la 589 de kilometri de linia frontului din Ucraina.

GUR a prezentat imagini din satelit, în care se poate observa că, pe 7 Iunie, avionul Su-57 era intact, pe pistă, iar imaginile de a doua zi arată urmări ale unor explozii și pete caracteristice unui incendiu provocat de atac. Su-57 este cel mai modern avion de luptă rusesc, care poate fi folosit pentru a lansa lovituri cu rachete Kh-59 și Kh-69. Avarierea unui Su-57 este primul astfel de caz din istorie, potrivit spionajului militar ucrainean.

Ucraina a lovit pentru prima dată un avion de luptă Su-57 staționat în Rusia, a informat agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) pe 9 Iunie.

Aeronava a fost avariată după o lovitură pe aerodromul Akhtubinsk din regiunea Astrakhan din Sudul Rusiei, la 589 de kilometri de linia frontului.

Imaginile din satelit arată că avionul a fost intact pe 7 Iunie, dar a suferit avarii explozive după un atac din 8 Iunie. În acea zi, Rusia a raportat un atac cu drone asupra mai multor regiuni, inclusiv Astrahanul.

Avionul este cel mai modern avion de luptă din Rusia, cu doar cîteva unități în serviciu în forțele aeriene ruse. Poate transporta rachete de croazieră Kh-59 și Kh-69 care atacă în mod regulat Ucraina, inclusiv ținte civile.

Ucraina a reușit să doboare șase avioane de luptă rusești luna trecută în regiunile din prima linie. Cu toate acestea, acestea erau în mare parte avioane Su-25 folosite pentru a închide sprijinul aerian pentru trupele terestre.

„Înfrîngerea Su-57 este primul astfel de caz din istorie”, a spus HUR.

Pe 17 Mai, Ucraina a lovit aerodromul Balbek din Crimeea ocupată. Atacul a avariat trei avioane staționate acolo: un Su-27 și două MiG-31.

În ultima perioadă Ucraina a lovit tot mai adînc în spatele liniilor ruse. Ucraina se află la originea atacului cu drone care a avut loc Sîmbătă împotriva unui aerodrom militar din regiunea rusă Osetia de Nord, informează AFP care citează o sursă din cadrul serviciilor de informaţii ucrainene, potrivit Agerpres.