TUSK AVERTIZEAZA IN LEGATURA CU UN NOU 1968 IN EUROPA, PE FONDUL NEMULTUMIRILOR ACTUALE

Cele mai mari pericole cu care se confruntă Uniunea Europeană nu provin din partea unor forţe externe, ci din interiorul Uniunii, a avertizat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, vorbind despre o situaţie ce îi aduce aminte de anul de efervescenţă revoluţionară 1968 în Europa, potrivit site-ului TheNews.pl.

«Toate crizele şi conflictele recente (Ucraina, Siria, Libia, problema refugiaţilor) ne-au evidenţiat ce structură fragilă este Europa», a subliniat Tusk, arătînd, în acelaşi timp, că are «impresia că politicienii şi intelectualii sînt plictisiţi cu Uniunea Europeană şi de aceea vor să pună sub semnul întrebării totul», situaţia actuală amintindu-i fostului premier polonez de cea din 1968. «În Europa avem de-a face cu o nemulţumire larg răspîndită faţă de condiţiile actuale, care s-ar putea transforma rapid într-o dispoziţie revoluţionară», a atenţionat el.

Referitor la situaţia din Grecia, Donald Tusk a apreciat că este probabil ca mai multe summituri europene să fie necesare în această vară pentru rezolvarea ei, notînd însă că rezultatul votului din parlamentul elen asupra primului pachet de reforme oferă motive de optimism.

«Acordul la care s-a ajuns luni la Bruxelles nu îi slăbeşte pe germani, dar nici nu i-a întărit», a estimat preşedintele Consiliului European, precizînd că obiectivul său a fost să prevină «o situaţie în care, la final, ar fi existat perdanţi şi învingători». «Germania, ca membru puternic al UE, trebuie, desigur, să cheltuiască mai mult, inclusiv în termeni financiari», a afirmat Donald Tusk.

Intrînd în culisele negocierilor recente de la Bruxelles, Tusk a dezvăluit că luni, la ora 07.00, cancelarul german Angela Merkel şi premierul grec Alexis Tsipras au vrut să oprească discuţiile. «Tsipras vroia o pauză de 24 de ore pentru consultări la Atena. Merkel vroia un nou summit miercuri. Ar fi fost sfîrşitul», a comentat Donald Tusk, potrivit site-ului polonez.

Sursa: Agerpres