Turcoaicele pot suspina ușurate: După ce se mărită, îşi pot păstra numele de familie

Femeile din Turcia îşi vor putea păstra numele de familie atunci cînd se căsătoresc, în loc să fie nevoite să-l adopte pe cel al soţului, aşa cum era obligatoriu pînă acum, potrivit unei hotărîri a Curţii Constituţionale turce, publicată Vineri în Monitorul Oficial, transmite EFE, potrivit agerpres. 

Decizia 2023/38 a instanţei supreme motivează că principiul constituţional al egalităţii între bărbaţi şi femei nu permite ca soţii să fie trataţi în mod diferit în momentul înregistrării căsătoriei.

Prin urmare, o femeie poate, ”fără alte inconveniente”, să indice în registrul de stare civilă că numele său de familie va rămîne neschimbat, regulă care va intra în vigoare peste nouă luni, se arată în hotărîre.

Pînă în 2015, era obligatoriu ca o femeie să preia numele de familie al soţului, iar începînd cu acel an o decizie judecătorească a permis folosirea unui nume de familie compus, prin plasarea numelui de familie al soţiei înaintea celui al soţului.

Prin aceeaşi sentinţă, s-a deschis calea pentru ca o femeie care dorea să-şi folosească doar propriul nume de familie după căsătorie să se poată adresa instanţei de familie în scopul autorizării, ceea ce a fost eliminat acum.

Marea majoritate a femeilor căsătorite din Turcia, inclusiv cele divorţate sau văduve, folosesc numele de familie al soţului, aşa cum era practica în mare parte din Europa pînă la finalul secolului 20.

O excepţie vizibilă a fost cazul singurei femei prim-ministru din Turcia, Tansu Ciller, în funcţie între 1993 şi 1996, al cărei soţ a adăugat numele de familie al soţiei la cel al său.