Turcia depune eforturi pentru reluarea negocierilor de pace intre Rusia si Ucraina

Administraţia de la Ankara a anunţat, Joi după-amiază, că va face tot posibilul pentru a readuce „cît se poate de repede” Rusia şi Ucraina la masa negocierilor pentru obţinerea unui acord de pace, informează cotidianul Il Sole 24 Ore, informează mediafax.

„Facem totul pentru a readuce Moscova şi Kievul va masa diplomaţiei cît se poate de repede”, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă organizată alături de omologul său georgian, Ilia Darchiaşvili.

„Acum, trebuie să ne concentrăm pe încetarea focului; în război, nu există nici un cîştigător, pierde toată lumea. Iar de pe urma păcii nu pierde nimeni, dacă este o pace corectă. În final, acest război se va încheia la masa negocierilor”, a subliniat Mevlut Cavusoglu.

Turcia a facilitat negocierile dintre Ucraina şi Rusia pentru obţinerea unui acord în sensul reluării exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră. Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, a declarat că „în următoarele ore şi în următoarele zile” vor pleca primele nave cu cereale ucrainene. „Funcţionari din Turcia, Rusia, Ucraina şi ONU vor lucra zi şi noapte pentru începerea transporturilor cu cereale ucrainene”, a afirmat Hulusi Akar.

Centrul Comun de Coordonare, care va monitoriza exporturile de cereale ucrainene, a început să funcţioneze miercuri, la Istanbul, fiind rezultatul acordului între Rusia, Turcia, Naţiunile Unite şi Ucraina.