Trump le cere magnaţilor petrolului un miliard de dolari în schimbul promisiunii că va anula politicile de mediu ale lui Biden

Donald Trump, candidatul dreptei americane la Preşedinţie, le-a promis patronilor companiilor petroliere că va anula politicile de mediu ale preşedintelui Joe Biden dacă va fi ales în Noiembrie, a informat Joi Washington Post, notează AFP.

Magnatul republican le-a mai sugerat, cu aceeaşi ocazie, să strîngă nu mai puţin de un miliard de dolari pentru a finanţa campania sa, indică jurnalul american, bazîndu-se pe surse anonime pentru a relata această întîlnire care a avut loc în Aprilie la Mar-a-Lago, reşedinţa sa din Florida.

În replică, echipa de campanie a rivalului său democrat, Joe Biden, l-a acuzat pe fostul preşedinte că "vinde familiile muncitorilor în schimbul donaţiilor pentru campania sa din partea magnaţilor petrolului".

Contactată de AFP, echipa de campanie a lui Donald Trump nici nu a confirmat, nici nu a infirmat conţinutul articolului.

"Joe Biden este controlat de extremişti ecologişti care încearcă să implementeze cel mai radical program energetic din istorie şi să îi oblige pe americani să cumpere vehicule electrice pe care nu şi le pot permite", a spus o purtătoare de cuvînt.

Potrivit Washington Post, Trump s-a angajat în special să pună capăt imediat îngheţării permiselor de către Administraţia Biden pentru noi exporturi de gaze naturale lichefiate (GNL).

De asemenea, el ar fi spus că va scoate la licitaţie mai multe concesiuni de foraj petrolier în Golful Mexic şi va anula restricţiile privind forajul în zona arctică din Alaska.
Jurnalul New York Times a scris şi el despre întîlnirea de la Mar-a-Lago şi apelul lui Trump pentru ca patronii să-i dea un miliard de dolari pentru campania sa.

Printre cei aproximativ 20 de patroni şi directori invitaţi s-au aflat responsabili de la Venture Global, Cheniere Energy, Chevron şi Exxon, potrivit unei liste obţinute de Washington Post.

Joe Biden a obţinut, în 2022, aprobarea unui plan masiv de finanţare a tranziţiei energetice. Donald Trump, la rîndul său, pune la îndoială însuşi principiul încălzirii globale şi a retras Statele Unite din Acordul de la Paris.

"Donald Trump se comportă ca un bandit din desenele animate, propunînd să lichideze viitorul planetei pentru un cec de un miliard de dolari", a reacţionat asociaţia pentru protecţia mediului Evergreen Action într-un comunicat.

”În ultimii patru ani, America a făcut progrese istorice în ceea ce priveşte schimbările climatice, rezultînd crearea de locuri de muncă şi aer şi apă mai curate în întreaga ţară”, a pledat aceasta.

Echipa de campanie a lui Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că acţionează ca o "marionetă pentru cei mai mari donatori ai săi".

"Trump nu luptă pentru ceea ce este mai bun pentru familiile americane, pentru energie mai ieftină sau pentru clima noastră - îi pasă doar să cîştige aceste alegeri", a denunţat echipa democrată.